Turizmus

2023.10.24. 20:37

Gyorsan hasznosulhatnak a versenyhivatal javaslatai az online szállásfoglalási piacon

Gyorsan hasznosulhatnak a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) javaslatai az online szállásfoglalási piacon - közölte a versenyhatóság annak kapcsán, hogy az Országgyűlés Gazdasági bizottsága napirendre vette és megtárgyalta kedden a hivatal gyorsított ágazati vizsgálatát az online szállásfoglalási piacról.

MW

Illusztráció

Forrás: Délmagyarország

Fotó: Kuklis István

A GVH keddi közleményében felidézte: pénteken hozták nyilvánosságra a jelentéstervezetet, amelyben a versenyhivatal szakértői az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacát elemezték. A nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű turisztikai ágazat versenyének, illetve a hazai szereplők versenyképességének fenntartása és élénkítése érdekében a GVH több jogalkotási javaslatot fogalmazott meg.

A Booking.com internetes szállodafoglalási szolgáltató új amszterdami székháza a megnyitásának napján, 2023. június 26-án
Fotó: Koen Van Weel / Forrás: MTI/EPA/ANP

A versenyhivatal nemzetközi példákat követve azt javasolja a jogalkotónak, hogy 

tiltsa meg az online szálláshely-közvetítés szereplőinek az árparitás-rendelkezések alkalmazását. 

Az árparitás-kikötések lényege, hogy a szállásadóknak - ha szeretnének megjelenni egy szállásközvetítő platformon - vállalniuk kell, hogy az online felületen megadott áraiknál olcsóbban a saját honlapjukon, vagy más szállásközvetítő felületeken sem értékesítik a szobáikat.

A nemzeti versenyhatóság a szállásközvetítőknek azt javasolja, hogy tegyék átláthatóvá platformjaikon a keresési találatok rangsorolásának szempontjait.

A versenyhatóság megfontolásra javasolja továbbá 

a nagyobb szálláshely-közvetítők általános szerződési feltételei és az azokhoz kapcsolódó üzleti gyakorlatok kereteinek szabályozását a szállásadók számára nyitva álló panaszkezelési mechanizmus, valamint a hibás teljesítések kölcsönös jogkövetkezményeinek terén.

A közlemény szerint az Országgyűlés Gazdasági bizottságának ülésén a GVH elnöke ismertette a nemzeti versenyhatóság vizsgálatának eredményeit és javaslatait. Rigó Csaba Balázs hangsúlyozta: 

elengedhetetlen, hogy a szállásadók a jövőben hatékony panaszrendezési és panaszkezelési megoldásokat találhassanak, a vizsgálat alapján ugyanis a felek közötti tárgyalási és szerződéses viszonyok egyenlőtlenek. 

A megállapodások rendszerint részletes szabályokat tartalmaznak a szállásadók szerződésszegéseinek esetére, ugyanakkor ezek hiányoznak a közvetítő platform esetleges mulasztásai kapcsán - hívta fel a figyelmet a GVH elnöke.

A versenyhivatal közleménye szerint Bánki Erik (Fidesz), a Gazdasági bizottság elnöke az ülésen szorgalmazta, hogy 

a jelentéstervezet társadalmi konzultációjának lezárása után mielőbb jogszabályokban, illetve törvénymódosításokban hasznosuljanak a GVH javaslatai.

A gyorsított ágazati vizsgálat eredményei alapján készült jelentéstervezetet a GVH nyilvános társadalmi konzultációra bocsátotta a honlapján. A piaci szereplők 30 napig tehetnek észrevételeket a jelentéstervezet tartalmára, illetve javaslataira.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában