Újabb beruházás

2023.07.20. 14:00

Varga Mihály: jók a magyar gazdaság kilátásai a stabil növekedésre

Habár Európa kilátásai az elhúzódó háború és a szankciók következtében jelenleg nem kedvezők, a magyar gazdaság már az év második felében visszatérhet a növekedési pályára - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a promóciós ajándéktárgyak gyártásával, importálásával és emblémázásával foglalkozó Anda Present Group új gyártócsarnokának átadó ünnepségén Kalocsán.

MW

A most átadott logisztikai központ egy két ütemben megvalósuló, összesen 4 milliárd forintos beruházás része

Forrás: Facebook / Varga Mihály

A miniszter kiemelte: kulcsfontosságúak az új munkahelyeket teremtő beruházások. Az Anda Present 2,5 milliárd forintos fejlesztésével 100 új munkahelyet hozott létre a térségben, jelentősen javítva a környéken élő álláskeresők esélyeit.

Varga Mihály az aktuális gazdasági környezetet összegezve elmondta: 

 

a foglalkoztatottság a 2010 óta létrehozott, közel 1 millió új munkahellyel rekordszinten áll, a 4 százalékos munkanélküliségi ráta az egyik legkedvezőbb eredmény az uniós országok körében. Hozzátette: a hazai beruházási ráta az Európai Unióban jelenleg a legmagasabb, a külföldi működő tőke magas aránya szintén igazolja a magyar gazdaság vonzerejét.

 

András Attila, az Anda Present Group vezérigazgatója elmondta, hogy 2014-ben 17 fővel kezdték meg a működésüket a cég kalocsai telephelyén. 2017-ben egy 700 négyzetméteres gyártócsarnokot avattak, egy évvel később pedig tovább bővült gyártókapacitásuk.

A most átadott logisztikai központ egy két ütemben megvalósuló, összesen 4 milliárd forintos beruházás része. Az első ütem építkezése során elkészült egy 5300 négyzetméteres csarnok, ahol egy 1100 négyzetméteres üzem és alapanyagraktár, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész létesült. Az első 2,5 milliárd forintos fejlesztés megvalósulásához a cég vissza nem térítendő kormányzati támogatást nyert - hangsúlyozta a vezérigazgató, aki hozzátette: a második ütem építkezése is megkezdődött, önerőből készül egy 5 ezer négyzetméteres logisztikai raktár.

 

A beruházás óriási mérföldkő a cég és a város életében, hiszen az Anda Present Group a legnagyobb adófizetője Kalocsa városának

 - hangsúlyozta Filvig Géza polgármester, aki arról is beszámolt, hogy a cég tiszteletére, kezdeményezte az önkormányzat a telephely utcájának átnevezését Róna utcáról, Anda utcára.

Font Sándor (Fidesz-KDNP) a térség országgyűlési képviselője is örömmel üdvözölte a beruházást, mely növeli a térség gazdasági vonzerejét, ami a jövőre elkészülő Kalocsa-Paks híd révén újabb lehetőségek előtt áll. A képviselő kiemelte: az is örömteli, hogy egy másik Bács-Kiskun vármegyei vállalkozás, a kiskunhalasi Merkbau Zrt. végezte a kivitelezést, amivel határidő előtt elkészültek.

Az 1995-ben létrejött, budapesti székhelyű és kalocsai fiókteleppel rendelkező Anda Present Group foglalkoztatottjainak összlétszáma 570, ebből Kalocsán 265-en dolgoznak. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a társaság 2021-es nettó árbevétele 14,2 milliárd forint volt, ami 2022-ben 21,1 milliárd forintra nőtt. A cégcsoport 2021-es adózott eredménye 1,6 milliárd forint volt, míg a tavalyi 3,7 milliárd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában