Ország-világ

2021.04.29. 15:16

Szijjártó: soha nem volt ilyen jó a Magyarország és Szlovákia közötti kapcsolat (videó)

Magyarország és Szlovákia között soha nem volt ilyen jó a kapcsolat, mint most – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Győr-Moson-Sopron megyei Gönyűn, ahol Igor Matovic szlovák miniszterelnök-helyettessel és pénzügyminiszterrel átadták a Duna felett átívelő, két országot összekötő távvezetéket.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Igor Matovic szlovák miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter kezet fog a gönyûi távvezeték átadóünnepségén Gönyûn 2021. április 29-én.

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Szijjártó Péter kiemelte, hogy

a jó szomszédi viszony kifejezést már szó szerint érthetjük a két ország között, mert nem azzal foglalkozunk, ami szétválaszt, hanem azzal, ami összeköt.

Hangsúlyozta, hogy a Gönyű és Bős (Gabcíkovo) közötti, másfél kilométeres, valamint a Sajóivánka és Rimaszombat (Rimavská Sobota) közötti, 23 kilométeres távvezetékekkel két ponton kötötte össze a két ország a távvezetékét, amelyek egyenként 400 kilovoltosak.

Hozzátette, hogy

ezek a távvezetékek nemcsak Magyarország, hanem egész Közép-Európa biztonságos energiaellátását javítják, hozzájárulnak a villamosenergia átviteli rendszerű stabilitásának növeléséhez, támogatják a megújuló forrásokból származó villamosenergia észak-déli irányú áramlását, és elősegítik a nemzetközi villamosenergia-piac fejlődését.

Elmondta, hogy magyar oldalon a beruházás összege elérte a 13 milliárd forintot.

A fejlesztéseknek köszönhetően a bővülő nemzetközi összeköttetések legforgalmasabb észak-kelet-déli áramlási útvonalán biztosítják az egységes európai villamosenergia-rendszer egyensúlyát, emellett garantálja az észak-kelet-magyarországi térség hosszútávú ellátásbiztonságát is – mondta a tárcavezető.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy

tavaly a két ország közötti kereskedelmi forgalom meghaladta a tízmilliárd eurót, Szlovákia a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak és a hazai tőke harmadik legfontosabb célországa Szlovákia.

Hangsúlyozta, hogy 2010 óta a kölcsönös tisztelet jegyében lépésről-lépésre alakította ki a két ország a jó kapcsolatokat, a legfontosabb cél pedig mindkét ország számára most az, hogy az összeköttetéseket minden lehetséges területen fejlessze, legyen szó a közlekedésről vagy az energiáról.

Kiemelte azt is, hogy

Magyarország a hét szomszédos ország közül hattal összekötötte a villamosenergia-hálózatot.

Hozzátette, hogy az autóipar átalakulása és a klímacélok elérése is azt vetíti előre, hogy növekedni fog a villamosenergia-igény a következő időszakban, ezért fontos, hogy Magyarország a nukleáris és a megújuló energiaforrások kapacitásának növelésével biztosítsa az ország és a gazdaság működéséhez szükséges villamos energiát.

 

Szijjártó Péter köszönetét fejezte ki a magyar és a szlovák kivitelezőknek, a Mavir Zrt.-nek és a SEPS a.s.-nak, hogy a koronavírus-járvány ellenére is időben be tudták fejezni a kivitelezést, egyben jelezte, hogy Magyarország felkészült az energiabiztonsági kihívásokra, a magyar emberek és a vállaltok az energiaellátás terén is biztonságban érezhetik magukat.

„A rezsicsökkentés eredményeit megvédjük és folytatjuk azon intézkedéseket, amelyek elérhető, stabil és olcsó energiát biztosítanak mindenkinek”

szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter.

Igor Matovic szlovák miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter is arról beszélt, hogy ma utak, hidak és a két távvezeték is összeköti már a két országot, amelyek azt jelzik, hogy szoros a kapcsolat Magyarország és Szlovákia között.

 

Hozzátette, hogy a távvezetékek Szlovákia számára is biztonságosabb energiaellátást jelentenek.

Biczók András, a Mavir Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a két ország összekötésének célja az volt, hogy növekedjen az ellátás biztonsága.

Hozzátette, hogy

ez a hálózat Portugáliától Törökországig tart és minden egyes változását minden ország megérzi az ellátásban.

Peter Dovhun, a Seps a.s. elnök- vezérigazgatója arról beszélt, hogy a két ország távvezetékének összekötése jelképe annak is, hogy egész Európa magáénak vallja a zöld politikát, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését.

Hozzátette, hogy ez az összeköttetés összeurópai kontextusban további lépéseket jelentenek egy nagy energiaátviteli rendszer felé, ahol nagyobb kockázatok nélkül biztonságosabban lehet eljuttatni az energiát az embereknek és a vállalatoknak.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Igor Matovic szlovák miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter kezet fog a gönyűi távvezeték átadóünnepségén Gönyűn 2021. április 29-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában