haon-sportoldal

2008.06.01. 19:19

Demonstráltak a szurkolók

<p>Soron kívüli vizsgálatot rendelt el a debreceni Oláh Gábor utcai stadionban megrendezett szombati DVSC-TEVA-Újpest FC futballmérkőzés első 15 percében megtartott Csend demonstráció miatt a Debreceni Rendőrkapitányság vezetője.<DIA alt="DVSC-Újpest labdarúgó mérkőzés" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/DVSC__jpest_labdar_g__m_rk__337_z_s/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="DVSC-Újpest labdarúgó mérkőzés" src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

19:00

Rendőri túlkapás?

Rendőrök vertek meg egy szurkolót szerdán a budapesti kupadöntőről Debrecenbe tartó szurkolói különvonaton - ezt állítja a Loki Szurkolók Egyesületének alelnöke.

A focidrukkerek szombaton a debreceni stadionban 15 perces csenddel, majd a rendőröket hangosan szidalmazvatiltakoztak a szerintük alaptalan és durva rendőri brutalitás miatt.

Debrecen rendőrkapitánya a történtek miatt azonnali belső vizsgálatot rendelt el. A pályának hátat fordítva tiltakoztak és szidták a rendőröket szombaton a DVSC-Újpest bajnoki meccsen a debreceni szurkolók.

A "B" közép tagjai azért tüntettek a stadionban, mert szerdán egyik társukat szerintük indokolatlanul megverték a rendőrök a fővárosi kupadöntő után Debrecenbe tartó szurkolói különvonaton. A szurkolók állítják: társuk csak a kalauz segítségét akarta kérni, mert két kocsiban nem volt világítás. Ezután kapta az ütéseket.

"Ütötték a hátán, mellkasán és az oldalán, tehát ott, ahol érték. Koromsötétben, ha valakit vernek, akkor nem azt nézi, hogy hol, hanem azt érzi, hogy verik" - mondta a Független Hírügynökségnek Pethe Tamás, a Loki Szurkolók Egyesületének alelnöke.

A szurkolói különvonat Szolnokon rövid időre megállt. A dühös szurkolók a peronon vonták kérdőre a rendőröket. Elmondásuk szerint ekkor könnygázt fújtak a vasúti kocsijukba. Debrecen rendőrkapitánya egy internetes fórumon olvasott az esetről, és azonnal belső vizsgálatot rendelt el.

A vizsgálatnak kell kiderítenie, hogy ha rendbontás történt, akkor rendőri intézkedésre sor került-e, és ha igen, akkor ott történt-e olyan túlkapás, amely miatt a rendőröket felelősség terheli - közölte Sóvágó Sándor, Debrecen rendőrkapitánya. Hivatalos feljelentés még senkitől sem érkezett az ügyészségre. A belső vizsgálat eredményére néhány napot várni kell. A városi rendőrkapitány azt mondta: ha volt túlkapás, akkor az érintettek ellen fegyelmi vagy büntető eljárást indítanak.

 

17:30

Az ORFK honlapján közzétett közleményben az olvasható, hogy a tiltakozó szurkolók szerint a szerdai Budapest Honvéd-DVSC-TEVA labdarúgó-mérkőzésről hazautazó szurkolók egyike a vonaton rendőri túlkapás áldozata lett. A közlemény kitér arra is, hogy a vizsgálat lezárása után dönt a rendőrkapitány a további szükséges intézkedések megtételéről.

 

A debreceni B-közép szurkolói negyedórás sztrájkot tartottak a mérkőzés elején. A csendben maradó szurkolók az elsô negyedórában nem nézték a meccset, hanem hátat fordítottak a pályának, kezüket a tarkójukon összefonva. Egy óriási molinóra pedig azt festették fel, hogy „15 perc csend a rendőri brutalitás ellen“.

 

A rendőrség a meccs előtt egy másik ügyben is eljárást indított, péntek éjjel és szombat délelőtt ugyanis a debreceni stadion keleti szektorának székeit, valamint az illemhelyiség külső oldalait összefirkálták festékszóróval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!