Hajdú-Bihar

2013.03.15. 14:22

Kósa Lajos: „A szabadságot folyamatosan ápolni kell”

Debrecen - Az EU-hoz csatlakozásunkkal önrendelkezésünk egy részéről lemondtunk, de nem mindegy, mi az, amit magunk dönthetünk el, s mi az, amit nem.

Debrecen - Az EU-hoz csatlakozásunkkal önrendelkezésünk egy részéről lemondtunk, de nem mindegy, mi az, amit magunk dönthetünk el, s mi az, amit nem.Nem csak azért áll közel a városhoz az 1848-49-es szabadságharc, mert akkor lett Debrecen a magyar szabadság őrvárosa, mert végső menedéket nyújtott a szabadságért küzdőknek és egy ideig az ország fővárosa is volt, hanem a modern Magyarország átalakulásának a kezdete is ide köthető. Erről Kósa Lajos polgármester beszélt a Nagytemplomban megtartott pénteki megemlékezésen. Beszéde további részében, azt fejtegette, hogy a szabadságért folyamatosan kell küzdeni, pontosabban olyan mint egy virág, melyet ápolni, gondozni kell minden időben, hiszen a mindennapi életünket határozza meg. Így a jelenünket is, még ha most más célokért küzdünk is - tette hozzá. Ezzel arra az erőfeszítésre utalt, amit az Orbán Viktor vezette kormány nap mint nap megvív. Mert - ahogy a polgármester fogalmazott - az Európai Unióhoz csatlakozásunkkal önrendelkezésünk egy részéről lemondtunk, de nem mindegy, mi az, amit magunk dönthetünk el, és az, amit az a közösség, melyhez tartozunk. Erről folyik az állandó vita, és ez is a szabadságról egyfajtájáról szól. Látnunk kell, hogy ebben kettős mércével mérnek bennünket, a különböző tagországok képviselői olyan dolgokat kérnek számon rajtunk, melyekben náluk sokkal rosszabb a helyzet.

Ha van az 1848-49-es szabadságharcnak öröksége, üzenete, akkor az, hogy mi magyarok folyamatosan próbáljuk meg tisztázni a magunk, illetve a világ számára a szabadsághoz való viszonyunk, melyek a jogaink, valamint a kötelezettségeink, és ezeket a vitákat fel kell vállalni azzal sem törődve, ha megítélnek érte bennünket. Folyamatosan ápolni kell a szabadságunkat, hogy aki majd több száz év múlva, ugyanoda kiáll a Nagytemplomban beszédet mondani, szintén elmondhassa: Éljen a magyar szabadság, éljen a haza! - fejezte be beszédét Kósa Lajos.

A zord időjárás miatt a Nagyteplomban tartott ünnepség után az enyhe hófúvás ellenére a társadalmi és civilszervezetek, az egyház illetve a pártok és a fegyveres testületek képviselői összesen 37-en elhelyezték az emlékezés koszorúit a Kossuth-szobor talapzatán. Korábban többen a Petőfi téren is koszorúztak. A debreceni ünnepség 16 órától Verbunkos táncházzal folytatódik a Belvárosi Közösségi Házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!