Hajdú-Bihar

2013.02.27. 08:05

Többszörös a túljelentkezés a honvédelmi középiskolába – érkezik az utánpótlás

Debrecen - Idén szeptemberben két osztályt indítanak a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium katonanövendékei számára. A hetven helyre több mint háromszázan jelentkeztek.

Debrecen - Idén szeptemberben két osztályt indítanak a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium katonanövendékei számára. A hetven helyre több mint háromszázan jelentkeztek. A felvételi vizsgán az iskola oktatói mellett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonaoktatói mérték fel a fiatalokat.

A honvédelmi középiskolába az ország minden területéről érkeztek felvételizők.

- A tavalyi év tapasztalataiból építkezve folytatjuk tovább a diákok katonai napirend szerinti oktatását, nevelését – mondta el Berkecz Gábor igazgató. Hozzátette: a fiatalok jó tanulmányi eredményekkel érkeztek, ami azért is fontos, mert a növendékek számára a közismereti tárgyak mellett plusz követelményt jelent a katonai alapismeretek elsajátítása és a fokozott fizikai igénybevétel.

Molnár Bence Hajdúsámsonból érkezett, édesapja a Kossuth laktanyában szolgál. Gyerekkora óta készül a katonai pályára, bízik a felvételi vizsga sikerében. Tervei szerint a Gábor Dénes iskola elvégzését követően a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytatja tanulmányait, de igazán elégedett majd csak akkor lesz, ha a Bocskai-dandár katonájaként szolgálhatja a hazát.

A diákok fizikai állóképességét az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonaoktatóiból álló nevelési és oktatási részleg dolgozói mérték fel a Kossuth laktanya tornatermében.

- Nagyon jó fizikumú, felkészült gyerekek érkeztek, csaknem mindannyian teljesítették a szintfelmérés követelményeit. Kétezer méteres futásban, hajlított karú függésben, helyből távolugrásban és felülésben kellett bizonyítani alkalmasságukat. A felvételi eljárás tapasztalatai fontosak számunkra, hiszen a gyerekek terhelhetősége alapján tervezzük meg a következő tanévet. A nyár végi Béka táborban kezdjük majd az alapozást, szeptembertől pedig többek között menetgyakorlatok és katonai testnevelés foglalkozások várnak rájuk – összegzett Fekete András főhadnagy, a Bocskai-dandár nevelési részlegének oktatója.

- Markovics Zita hadnagy -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!