Hajdú-Bihar

2013.02.06. 08:04

Kerültek egyet a pénzjutalmak

Debrecen - Megjárták néhány alpolgármester zsebét, aztán el kellett búcsúzni a pénztől.

Debrecen - Megjárták néhány alpolgármester zsebét, aztán el kellett búcsúzni a pénztől.Maradéktalanul megváltak a jutalomként kapott összegtől azok a helyi politikusok, akiket személyesen érintett Orbán Viktor rosszallása.

Mint emlékezetes, a tavalyi tevékenysége elismeréséül helyenként nagyobb összegű jutalomban részesült néhány települési vezető. A nyilvánosságra került hírek után Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke kívánatosnak tartotta, hogy fizessék vissza azokat, vagy ajánlják fel jótékony célra.

Közcélú adomány

A kormánypárti választókerületi elnököktől levélben vártak tájékoztatást a részletekről. Ezekből kiderült, hogy a települések önkormányzati testületeinek kilencven százalékában nem döntöttek a vezetők külön anyagi elismeréséről. Jutalmakról 114 esetben lehet beszélni, ezek közül 93-ban az érintett vezetők rögtön jótékony célra ajánlották fel az összeget. Nyolc esetben a polgármesterek, alpolgármesterek fel sem vették a pénzt, csak megszavazta számukra a testület. Tizenhárom politikus pedig visszafizette a számára megítélt összeget – adta hírül az MTI.

Debrecenben Kósa Lajos polgármester évek óta nem vesz fel jutalmat, a három alpolgármesternek viszont megszavazta a testület. Ám Papp Lászlónak a számlájára se került a pénz, mert a Vénkerti Iskola, illetve egy népi hagyományőrző óvoda alapítványának utaltatta át.

Így csak Pajna Zoltán és Somogyi Béla alpolgármesterek voltak érintettek a felszólításban. Az előbbi a hírek szerint bruttó 2,6 milliót, az utóbbi bruttó 1,5 millió forintot kapott. Nem ajánlották fel azonban alapítványnak, hanem közcélú adományként visszafizették az önkormányzatnak – tudtuk meg.

Dr. Nagy János, Nyíracsád polgármestere 567 ezer forint jutalmat kapott, amit kiegészített 600 ezerre. Ebből 300 ezret az önkormányzatnak, 100 ezret a Nyíracsádi Görögkatolikus Ifjúsági Egyesületnek, 200 ezret pedig tíz, szociálisan rászoruló család támogatására fordított.

Szőllős Sándor, Bocskaikert polgármestere a kapott 287 ezer forintot az Alapvető Segítség Alapítványnak utalta át. Alpolgármestere, Tarcali Gábor jutalma 50 ezer forint volt, melyet a XXI. század Vértanúi Alapítványnak ajánlott fel.

A Kék-Kállói társaságnak

A Hajdúszoboszló és Hajdúböszörmény központú választókerületekből arról tájékoztatták a Naplót, hogy jutalmazás híján nem volt miről lemondani. A berettyóújfalui választókerületben egyetlen kormánypárti vezető, a konyári polgármester került emiatt a látóképbe. Ő a megszavazott nettó 195 ezer forintot utóbb a Kék-Kálló Menti Népfőiskolai Társaságnak ajánlotta fel.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!