Hajdú-Bihar

2013.01.28. 11:35

Néha a tanyagazda is "sáros"

Hajdú - Bihar - Szezonja van a falopásoknak; cipelik vállon, tolják furikon, kerékpáron, szállítják gépkocsival...

Hajdú - Bihar - Szezonja van a falopásoknak; cipelik vállon, tolják furikon, kerékpáron, szállítják gépkocsival...Magánerdő-tulajdonosok előszeretettel alkalmazzák a fatolvajok ellen a "bioriasztás" módszerét. Ennek az a lényege, hogy megbeszélik a területükön lévő tanyák népével, hogy amennyiben bármi gyanúsat látnak, hallanak, azonnal értesítsék az erdőtulajdonost. Az esetek zömében a riadólánc olajozottan működik, bár arra is volt már példa, hogy a tanya gazdája némi ellenszolgáltatás fejében a zsiványok pártjára állt.

Irány a rendőörs!

"Pocsaj külterületén falopáson értek tetten három helyi férfit a rendőrök. A férfiak engedély nélkül tölgyfát vágtak ki a Töviskes-tanya melletti erdős részből, amit kézifűrésszel daraboltak fel az elszállításhoz. Valamennyiüket előállították a pocsaji rendőrőrsre, ahol meghallgatásukat követően szabálysértési őrizetbe vették őket a nyomozók" - ilyen és hasonló esetekről naponta számolnak be a rendőrségi krónikák télvíz idején. A hideg profizmussal, nagy értékre elkövetett falopás viszonylag ritka, annál gyakoribb az úgynevezett megélhetési bűnözés. Nyilván nem véletlen, hogy azon hajdú-bihari települések nevei tűnnek fel leggyakrabban a ilyen esetek kapcsán a kék hírekben, ahol a szükség nagy úr...

- A Hajdú-Bihar és Szabolcs megyék területén mintegy 60 ezer hektár állami tulajdonú erdőt kezelő Nyírerdő Zrt.-nek évente milliós károkat okoznak a fatolvajok. Alapvetően a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt; a kerületvezető erdészek, vadászok a szokásosnál is több időt töltenek ilyenkor az erdőben. Különösen ügyelünk a védett területeken történő illegális fakivágások megelőzésére, megakadályozására - mondta el a Napló érdeklődésére Szalacsi Árpád, az erdészeti társaság vezérigazgatója.

Nem ússzák meg

Elmondása szerint a kitermelt fát igyekeznek minél előbb értékesíteni, illetve őrzött helyre vinni, nehogy azután a feketepiacon találjon vevőre az értékes portéka. A településekhez közeli erdőterületek őrzésébe a polgárőrök is a segítségükre vannak. A bűnügyileg leginkább fertőzött területeken a rendőrséggel együtt járőröznek, és igazoltatják a gyanús járművek utasait. - A vadászok és a mezőőrök szinte kollegális segítséggel osztják meg velünk az információikat a gyanús esetekről, de köszönet illet minden állapolgárt is, akik az egy-egy kirándulás alkalmával tapasztalt természetkárosítást bejelentik - tájékoztatott a vezérigazgató. Szalacsi Árpád szerint tudatosítani kell az emberekben, hogy a lopás, így a falopás is bűn.

Nagy István magánerdő-tulajdonos úgy tapasztalja, mintha a rendőrök a mostani télen aktívabbak lennének. - Aktívabbak az igazoltatás terén, hamarabb kiérkeznek egy-egy esethez, és ha kell, házkutatást tartanak a feltételezett elkövetőknél. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy minden rendben van, de a tendencia mindenképpen javulást mutat - fogalmazott.

Petneházi Attila


Min viszik? 

vállon

kézikocsin

kerékpáron

személyautón

teherautón

traktoron

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!