Hajdú-Bihar

2013.01.28. 16:47

Küldjön hírt! - Továbbtanulás Dániában. De hol?

Debrecen - Debrecenben és környékén egyre több diák választja a dániai felsőoktatást karrierjük megalapozására. Ez a döntés, ha jól meggondolt, lehet a kulcsa sok fiatalnak, de ugyanakkor pontosan mérlegelni kell az intézmény és város kiválasztásánál. Ebben kíván tájékoztatást nyújtani a Scandinavian Education Agency, aki Debrecenben is tart előadást az érdeklődő diákok számára Február 6-án 13:45-kor a Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumban.

Debrecen - Debrecenben és környékén egyre több diák választja a dániai felsőoktatást karrierjük megalapozására. Ez a döntés, ha jól meggondolt, lehet a kulcsa sok fiatalnak, de ugyanakkor pontosan mérlegelni kell az intézmény és város kiválasztásánál. Ebben kíván tájékoztatást nyújtani a Scandinavian Education Agency, aki Debrecenben is tart előadást az érdeklődő diákok számára Február 6-án 13:45-kor a Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumban.A Dániában továbbtanulni vágyó diákok közül, sokan szembesülhetnek a kérdéssel: Melyiket válasszam úti célul, a dán fővárost, avagy az északi egyetemi várost Aalborgot? A döntés nem könnyű, és mindenkinek magának kell eldöntenie melyik város a szimpatikusabb. A következő cikk ebben nyújt segítséget nektek!

Koppenhága, a dán főváros tele látványosságokkal, építészeti remekművekkel, számos szebbnél szebb parkkal, sőt mi több tengerparttal. Aalborg a ’kis’ egyetemi város, két híddal, meg egy fjordparttal. Ennyi információ alapján, nyilván mindenki a nagyvárost preferálná, de ennél kicsit több dolgot kell számba vennünk ahhoz, hogy a döntést meghozzuk. Számos pro és kontra érv felsorolható a 2 települést tekintve, a teljesség igénye nélkül a diákszemmel nézve ’legfontosabbakat’ gyűjtöttük itt össze.

Koppenhága egy igen szép, mozgalmas és kulturálisan hihetetlenül sokszínű város. Számos felsőoktatási intézményével, munkalehetőségeivel a világ összes részéről vonzza a külföldieket. A skandináv régió ’fővárosának is nevezik’, mivel a régióba vágyók általában ide érkeznek először. Az év szinte minden időszakában megannyi rendezvényt, koncertet és programot találunk, akármerre járunk. Nyaranta a tengerben – a hideg víz ellenére- sokan fejest ugranak, bár ez magyar szemmel nézve eléggé extrém sportnak számít.

Aalborg, az északi régió ’nagyvárosa’ hangulatos utcákkal, terekkel, kávézókkal és megannyi vonzó épülettel rendelkezik. Itt sem unatkoznak a diákok szabadidejükben és hétvégén, hiszen itt található az ország nevezetes szórakozó utcája: Jomfru Ane Gade, ami dugig van szórakozóhelyekkel. Kisebb-nagyobb rendezvényeket egész évben találhatunk, ha elég szemfülesek vagyunk. A város kis kiterjedtsége miatt nem kell aggódnunk, hogy egy-egy újonnan megismert embert nem fogunk viszontlátni a közeljövőben.

Koppenhágában több mint tízszer annyian laknak, mint Aalborgban, így természetesen sok mindent illetően különböznek a városok egymástól. Az egyik legfontosabb tényező az újonnan érkező diákok számára a megfelelő szállás megtalálása, a mérleg határozottan Aalborg felé hajlik. Az északi városban sokkal könnyebb megfizethető, jó állapotú és központi fekvésű lakáshoz jutni, mint Koppenhágában. A fővárosban hatalmas kereslet van alacsonyabb árfekvésű ’megosztható’ (több bejelentett ember is lakhat ugyanazon a lakcímen) és hosszabb távra kivehető lakásokra, jelenleg azonban a kínálat ezt nem tudja kielégíteni. Aki mégis emellett döntene, nagyon ajánlatos az oktatási intézmény által felajánlott kollégiumi lehetőségeket igénybe venni. A várólisták azonban meglehetősen hosszúak és általában a várostól kijjebb eső kollégiumokban több a megüresedő hely.

Az árakat illetően is Aalborgban járunk jobban. A kiköltözéshez meglehetősen nagy összeg szükséges a kezdő diákok számára, főleg a magyar viszonylatokhoz képest. Az aalborgi depositok (lakásbérléshez szükséges letéti összeg) szinte ’eltörpülnek’ a fővárosiakhoz képest. A lakbérekről, közlekedési, és az esetleges szórakozási költségekről nem is beszélve. Az élelmiszerboltok árai megegyeznek, mivel ugyanazokat a ’láncokat’ találjuk mindkét helyen (Fakta, Netto, Aldi, Super Brugsen, Bilka stb.)

Viszont a Koppenhágába készülőknek jó hír, hogy könnyebb a nagyvárosban munkát találni. Aalborgban az az általános tendencia, hogy a dán nyelvtudás hiánya miatt igen leszűkítik a munkáltatók a lehetőségek körét (újságkihordás, takarítás, mosogatás), míg Koppenhágában jóval szélesebb a lehetőségek tárháza, mi több a nyelvtudás sem annyira ’minimum feltétel’, mivel meglehetősen sok a külföldi városszerte. Tehát itt nagyobb eséllyel találunk részmunkaidős diákmunkát, ami természetesen igen nagy pozitívum, de ugyanakkor a költségeink is magasabbak.

Az újonnan érkezőknek valószínűleg kicsit szokatlan lesz az új dán rendszer, néhány fontosabb igazolványt, engedélyt és papírt kell kérelmezniük különböző intézményeknél. Aalborgban könnyebb dolguk lesz a diákoknak, átláthatóbb és egyszerűbb az intézményrendszer és így az ügyintézés is.

A havi költségvetésbe a közlekedési költségeket is bele kell kalkulálni, amely – mint az várható- Koppenhágában messze meghaladja az aalborgi árszínvonalat, no persze nem mindegy hogy a város melyik részén lakunk, de általánosságban elmondható, hogy a busz, vonat és metróbérletek meglehetősen drágák a fővárosban. Amennyiben olyan szerencsések vagyunk, hogy a városhoz még relatíve ’közel’ találunk szállást, a közlekedés biciklivel abszolút megoldható. Aalborgban kisebbek a távolságok, így szinte biztosan építhetünk a bicikli költségkímélő módszerére.

A közlekedés kapcsán a Magyarországra utazást is érdemes megemlíteni. Mindkét város rendelkezik saját reptérrel, azonban Aalborgból nem indul közvetlen járat Budapestre, így valamivel magasabb költségekkel kell számolnunk ha az északi városból akarunk hazalátogatni.

Az országban mindenhol hasonló tanítási elveket alkalmaznak az oktatási intézményekben, így ebben a pontban nem különbözik sokban a két város. A hosszabb távú, továbbtanulási lehetőségek (mester és egyéb post-graduate képzések) és munkák szempontjából viszont Koppenhága nyújtja a szélesebb alternatívák skáláját. Kicsit viszont előre szaladtunk az időben, hiszen most a dilemma még azon áll, hogy melyik városban szeretnénk egyáltalán megkezdeni tanulmányainkat. Az eddigiekben megismerkedhettünk számos tényezővel. A nagyváros bizonyos szempontokból több lehetőséget nyújt, ellenben egy újonnan érkező diáknak könnyebb kiindulópontot jelent Aalborg.

Mindenki maga döntse el, hogy hova vágyik inkább, sok sikert hozzá!

Pajkó Ferenc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!