Hajdú-Bihar

2013.01.19. 15:19

Kételyek a keretszámok körül

Debrecen - Pozitív változásnak, örvendetesnek nevezte a kormány minapi, 55 ezer államilag támogatott felsőoktatási férőhelyről szóló döntését dr. Bazsa György, a Debreceni Egyetem prof. emeritusa, az MSZP politikusa csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Debrecen - Pozitív változásnak, örvendetesnek nevezte a kormány minapi, 55 ezer államilag támogatott felsőoktatási férőhelyről szóló döntését dr. Bazsa György, a Debreceni Egyetem prof. emeritusa, az MSZP politikusa csütörtöki sajtótájékoztatóján.Azonban kételyeit fogalmazta meg azzal kapcsolatban, hogy tudják-e finanszírozni a korábbi tervezethez képest jóval több hallgató képzését az intézmények, melyek évről évre kevesebb pénzből gazdálkodhatnak. Megkérdőjelezte a ponthatárok meghatározásának módját is, hiszen ezt annak alapján szokták évről évre, a felvételik lebonyolítás aután kiszámolni, hogy hova, hányan, milyen felkészültségű hallgatók jelentkeztek.

Most a kormány előre – karácsonyig – döntene a ponthatárokról, több ezer szak esetében. Ráadásul tovább torzítja a képet, hogy ahol kis számban finanszírozott szak működik, mint például a jogász, oda nagyon sokan szeretnének bejutni, illetve egy adott szakra jelentkezve valószínűleg többen választják majd az alacsonyabb ponthatárt megkövetelő intézményt a magasabbal szemben – részletezte Bazsa György.

Források

Felhívta a figyelmet az egyetemek és főiskolák csökkenő autonómiájára, mely többek között abban nyilvánul meg, hogy míg korábban a rektort az egyes intézmények szenátusa választotta meg, egy éve a fenntartó, vagyis a miniszter dönt a személyéről.

– Az autonómia egyértelmű csökkentése miatt veszélybe kerülhet az Európai Egyetemi Szövetségben a magyar tagok részvétele – intett.

A finanszírozás kapcsán néhány nemzetközi adatot idézve – például a bonni egyetem éves költségvetése annyi, mint az egész magyar felsőoktatásé 2010-ben – Bazsa György megjegyezte: bár elérhetetlen, hogy e tekintetben a világ élvonalába kerüljünk, de legalább a középmezőnyt meg kellene céloznunk. Ehelyett azonban 2013-ra és 2014-re is további forráskivonás van tervben.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!