Hajdú-Bihar

2013.01.18. 19:01

Az Élesdi Művésztelep bemutatkozik a debreceni Modemben

Debrecen, 2013. január 18., péntek (MTI) - A partiumi Élesdi Művésztelep elmúlt öt évét átfogó, Zóna című kiállításnak ad otthont szombattól a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ.

Debrecen, 2013. január 18., péntek (MTI) - A partiumi Élesdi Művésztelep elmúlt öt évét átfogó, Zóna című kiállításnak ad otthont szombattól a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ.A tárlat Debrecenbe hozatala a Modem regionális és nemzetközi szerepvállalásának része - hangoztatta Kukla Krisztián, az intézmény igazgatója pénteken sajtótájékoztatón.

A tizenöt alkotó hetven festményét felvonultató Zóna a tizenhat éve működő művésztelep határmentiségét, lokalitását jeleníti meg, amely "beleégett a művészek identitásába" - fogalmazott.

A romániai Élesden tucatnyi erdélyi magyar művész hozta létre a művésztelepet, 1997 óta pedig minden évben egyhónapos workshopot tartanak a partiumi városban. Eddigi legnagyobb közös tárlatukat 2007-ben rendezték meg a budapesti Ernst Múzeumban.

A csoport alkotói számára fontos a táj, identitásukat mind Marosvásárhely, mind Élesd környezete folyamatosan formálta az évek során.

Hornyik Sándor, a tárlat kurátora elmondta: a művészek a kiállítótérben egy-egy olyan személyes tárgyat is elhelyeztek, amely valamilyen konkrét helyhez kötődik az életükben. Ezzel az alkotók világlátásukat, hitvallásukat és azokat az értékeket is megjelenítik, amelyek irányába elkötelezettek.

Kukla Krisztián a sajtótájékoztatón beszélt a Modem 2013-as terveiről is, amiből kiderült, hogy idén hangsúlyt fog kapni az audiovizualitás, a technikai képek - fotók, videók - területe.

"Erősödik a nemzetközi vonal" - hangsúlyozta, tervezik egy kanadai művész fényképalapú vizuális tárlatának és egy német nyelvterületről érkező, de magyar művészeket is felvonultató anyag bemutatását. Utóbbi egyebek mellett fotókat és táblagépalapú képeket megjelenítve a nyár egyik vezető kiállítása lesz - tette hozzá.

Ősszel a kínai Szecsuani Egyetem művésztelepének alkotói mutatkoznak be képzőművészeti és audiovizuális műveikkel.

A háromszintes, változtatható méretű kiállítóterekkel rendelkező Modem "érdekes játékteret ad az egymást váltó tárlatok beszélgetésére" - emelte ki az igazgató.

- MTI -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!