Hajdú-Bihar

2011.12.09. 11:42

Mentőövet dobnának a kilakoltatottaknak

A Mentőöv program célja, hogy albérlet-támogatási rendszerrel átmeneti segítséget nyújtson a hitelük törlesztésére képtelenné vált, kilakoltatott családoknak. Milyen ez iránt az érdeklődés Hajdú-Biharban? Erre keressük a választ.

A Mentőöv program célja, hogy albérlet-támogatási rendszerrel átmeneti segítséget nyújtson a hitelük törlesztésére képtelenné vált, kilakoltatott családoknak. Milyen ez iránt az érdeklődés Hajdú-Biharban? Erre keressük a választ.

 

A református egyház (MRE) a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvánnyal (MRSZ) közösen december 6-án elindította el a Mentőöv programot, melynek célja, hogy albérlet-támogatási rendszerrel átmeneti segítséget nyújtson a hitelük törlesztésére képtelenné vált, kilakoltatott családoknak. Milyen ez iránt az érdeklődés Hajdú-Biharban? Erre keressük a választ, bár az illetékeseket nem sikerült még elérni.

 Addig is programról kicsit bővebben a www.jobbadni.hu oldalon talalhtók infromciókat felhasználva.

A támogatottak a lakhatás megoldása mellett kiegészítő szolgáltatásként szociális munkások bevonásával mentálhigiénés és életvezetési segítséghez is juthatnak. A Mentőöv program beindítása érdekében az MRE és az MRSZ létrehozott egy támogatási alapot, így a korábban már utcára került családok karácsony előtt beköltözhetnek átmenti otthonukba.

 A program két alapvető célkitűzése, hogy megakadályozza az utcára kerüléssel szükségszerűen bekövetkező társadalmi kirekesztődést, a családok szétesését, illetve hogy a program segítségével a krízishelyzetbe kerülteknek segítsen az újraindulásban, a fenntartható pénzügyi életpálya kialakításában.

A Mentőöv program olyan családokon kíván és tud segíteni, akikben megvan az akarat és az erő ahhoz, hogy megküzdjenek a kiköltöztetés által rájuk nehezedő kihívással. A családok a támogatási kérelmük benyújtása után egy átvizsgálási folyamaton esnek át, melyben az alapítvány megvizsgálja, hogy a család a hitel felvételének időpontjában megalapozott, felelős döntést hozott-e, illetve, hogy a fizetésképtelenség valóban gazdasági- vagy élethelyzet-változás eredményeként lépett-e fel, továbbá, hogy a család megtett-e minden lépést annak érdekében, hogy a hitelezővel rendezze a kialakult helyzetet? Amennyiben a család megfelel a kritériumoknak, az MRSZ megnyitja számukra a lehetőséget, hogy belépjenek a programba, amely a tervek szerint tíz családdal indul. A támogatottak számát az alapban felgyűlt mindenkori pénzügyi keret határozza meg.

 Az MRSZ az ingatlanok kiválasztására külsős partner ingatlanirodát bízott meg. Az alapítvány a családok egyedi igényeit és a helyi ingatlanpiac lehetőségeit szem előtt tartva igyekszik megtalálni a megfelelő átmeneti otthont. A beköltözés előtt az MRSZ minden támogatottal szerződést köt, melyben szavatolni igyekszik minden szereplő, különösen az ingatlan bérbeadójának érdekeit, biztonságát. A támogatási rendszer a lakás fenntartására nem terjed ki, minden esetben a családok felelőssége a rezsi költségek rendszeres, pontos megfizetése, de az alapítvány és az egyház igyekszik a támogatottak számára ebben is a lehető legkedvezőbb szolgáltatói környezetet megteremteni.

Minden család esetében hat havi lakbért egy összegben, előre rendez az MRSZ a tulajdonos felé. A programban résztvevő családok hat hónapra vehetik igénybe a segítséget. Reményeink szerint ez alatt az idő alatt a család újra tudja szervezni az életét, ha szükséges, a családfenntartók új munkahelyet tudnak keresni, nagyobb távolságból történő költözés esetén a gyerekek be tudnak illeszkedni az új iskolai, óvodai környezetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!