Hajdú-Bihar

2011.11.09. 11:32

Nézőpont: Önellenőrzés

<em>Több, mint 7,5 milliárd forintot kaptak az „önhikis” települések segítségként, mentőövként. Ők azok, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe, s ez feltételezi, hogy vannak olyanok is, melyek „önhisek”, vagyis felelőtlen gazdálkodás miatt ülnek nyakig a fizetési felszólításokban.</em> <strong>Szőke Tímea jegyzete</strong>

Több, mint 7,5 milliárd forintot kaptak az „önhikis” települések segítségként, mentőövként. Ők azok, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe, s ez feltételezi, hogy vannak olyanok is, melyek „önhisek”, vagyis felelőtlen gazdálkodás miatt ülnek nyakig a fizetési felszólításokban. Szőke Tímea jegyzete

Költségvetési főfelügyelőt rendelt ki a kormány a Debreceni Egyetemhez január elsejétől. Mármint ahhoz az egyetemhez, mely sem önhibájából, sem azon kívül nem került bajba. Nem hallani kifizetetlen számlákról, önerő híján félbemaradt projektekről. (Persze, ők is nehéz helyzetben vannak, mint mindenki, de úgy tűnik, tudják kezelni.)

Akkor miért kapnak revizort a nyakukba? Talán kormányunk nem bízik abban, hogy az egyetem vezetői a továbbiakban is fegyelmezetten gazdálkodnak majd? Vagy tudja, hogy a jövő évi apanázsból már úgysem lehet kijönni?

Elnézve a helyzetet, mintha indokoltabb lenne költségvetési felügyelőket a településekhez kijelölni. Végülis nem lehet mindenhol közgazdász a polgármester, körbevéve hétpróbás vállalati menedzserekből álló képviselő testülettel. Vagy az önkormányzatoknak már mindegy? Talán példájukból okulva akarják megelőzni a bajt a gyámkodással. Vagy az egyetemek még nem elég állam-függőek?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!