Hajdú-Bihar

2011.09.20. 21:29

Japán kert Körösszegapátiban

Körösszegapáti - Négy évvel ezelőtt néztem meg Papp Lőrinc kertjét Apátiban a Kossuth u. 150 szám alatt, melyről a Napló 2007. július 7-i számában Tágas, virágos, jó levegőjű címmel olvashattak.

Körösszegapáti - Négy évvel ezelőtt néztem meg Papp Lőrinc kertjét Apátiban a Kossuth u. 150 szám alatt, melyről a Napló 2007. július 7-i számában Tágas, virágos, jó levegőjű címmel olvashattak.

Most azt a kertet egyszerűen nem ismertem fel, amit akkor láttam, az szinte eltűnt. A kertet gondozója Papp Lőrincné Erzsike teljesen átalakította.

Röviden összefoglalva japánkertet alakított ki. Nem tett mást, mint évek alatt folyamatosan a meglévő növényeinek nyolcvan százalékát ritkította, kiásta, máshová ültette, nyeste, koronáját átalakította. Szinte minden egyes fa lombkoronája meg van nyírva.

Legtöbb fája tuja volt, melyek már 15-20 évesek, ezeket folyamatosan nyírta, alakította formáját. Tette ezt úgy, hogy melyik növényből milyen alakzatot, formát tudott megformázni. A legtöbb a gömbforma (a japánkertekben a gömb- forma a leggyakrabban előforduló) Nagyon sokat számított a kialakíthatóság mellett, a munkát végző saját fantáziája is.

Az udvar egyik dísze a kerti tó, melynek vizét vízforgató szűri és tisztítja. Benne tavirózsa sárga, fehér, ciklámen virággal díszlik különféle sások között. A tó vizében aranyhalak, és Kio pontyok úszkálnak, de békák, és vízisiklók is szeretik azt a környéket. A tó szélét vízmosta kövek, kőszobrok teszik változatossá.

A kert bejáratánál bukszus (puszpáng) sor díszlik, oldalt sövénytuja, kecskerágó, aminek a levél színeit nem sárga, hanem fehér szürke csíkok adják. Nagyon jól mutat a kapunál a tiszafa, mely szintén gömb formájúvá van nyírva.

A lakás bejáratánál mediterrán jukka, nem kell télire tárolni, a szabadban van egész évben.

A kert közepén tulipánfa, magnólia, mely kora tavasszal virágzik, amikor nincs rajta levél, együtt virágzik a kerti tulipánokkal. Szépen mutat az ecetfa bordó színű terméseivel, mely lándzsa alakú.

A nyitott terasz előtt madárberkenyefa narancsszínű bogyó terméseivel, melyek fürtökben vannak, előtte virágtartó edényben sárga virágú hibiszkusz, mellette kecskerágó.

A kertet a szomszédtól rózsaszín virágú leander sor választja el, de a kert több helyén fehér színű virágú leander is látható.

A sűrűn növő oszlopos tujákat, melyek kora 15-20 év, alulról felnyírta a kert gondozója, ezzel szellősebb, világosabb lett az egész rész.

A hátsó kertben földieper ágyás, úgy van kialakítva, hogy virágágyásnak is beillik. Téglával körül van rakva és kecskerágóval körülültetve.

Található még a kertben gömbszil, mely szintén göböcskékre van nyírva, díszalmafa és aranykőrisfa, melyek levelei szép aranysárga színűek.

Ezeket az átalakító műveleteket a kert gazdája sok növénynél kénytelen volt megtenni, mert már sárgultak, ágai jobbra, balra elhajlottak. Így ezzel a forma átalakítással meghosszabbította a növények életét.

A kert gondozója az interneten látta ezt a megoldást, a formákat. Ott írták le, hogy egyes növényeket nem lehet egyszerre drasztikusan metszeni, formázni. Fokozatosan évenként egy-egy részét és 4-5 év alatt kapja meg a képzelt alakját.

A növények átalakításához, gondozásához a segítő szerszámokat a kertészeti boltban vásárolta, ott elmondta, hogy milyen műveletet szeretne végezni és készséggel ajánlottak neki megfelelő eszközöket. Sövényvágó, olló, ágvágó fűrész, sokféle metszőolló, akkumulátoros sövénynyíró, a nagyobb méret már elektromos.

Az udvaron lévő növények, virágok közül alig 10 százaléka, ami téli tárolásra szorul. Szinte lehetetlen lenne sokat fagymentes helyen tárolni.

Papp Lőrincné elmondta, hogy most a japán mintájú kertje abban különbözik a régitől, hogy egész évben nincs annyi virág a kertben, csak nagyon sok zöld, ami nagyon szépen mutat.

A képek a kertben készültek (Foto: Vmirjáncki József)

Körösszegapáti, 2011. szeptember 20.

- Vmirjáncki József -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!