Hajdú-Bihar

2011.09.05. 12:48

Idén jól fizet az alma

Hajdú-Bihar - Kiszívják a gyümölcsök közül az oxigént, így azok hosszú hónapokig frissen tarthatók.

Hajdú-Bihar - Kiszívják a gyümölcsök közül az oxigént, így azok hosszú hónapokig frissen tarthatók.

A statisztiák szerint mintegy 1.800 hektár almaültetvény van a megyében, bár ennek egy része már nem termő. A kora őszi fajták betakarítása elkezdődött, hírek szerint idén a felvásárlási ár is elfogadható.

- A jó minőségű fajták széles választéka miatt a betakarítás jól ütemezhető, és szerencsére több termelő komoly hűtőházi háttérrel is rendelkezik. Ez utóbbi lehetővé teszi számukra, hogy akár egész évben friss gyümölccsel szolgálhassák ki a vevőiket – tájékoztatta a Naplót Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szervének földművelési igazgatója.

Kevesebb alma termett

A derecskei központú Havita Tész mintegy félszáz termelő integrációja révén több mint 100 hektáron foglalkozik almatermesztéssel.

- A tavaszi fagykár az ültetvényeinkben mintegy 30 százalékos terméskiesést okozott, valamint volt egy jégverés, ami húsz százalék körüli kiesést eredményezett. Mindent összevetve nagyjából 40 százalékkal kevesebb almánk lett, mint tavaly - mondta el a Napló érdeklődésére Szabó Viktor kereskedelmi igazgató. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt évi 4 ezer tonnával szemben ebben az évben 2 ezer 600 tonna gyümölcsre számítanak. A minőségről a szakember elmondta, hogy jobb, mint egy éve volt, aminek az az oka, hogy egy-egy gyümölcsfának kebvesebb termést kellett felvelni.

Már szüretelik az almát

A szövetkezet ültetvényein összesen 15 fajta alma található meg, de ezek közül öt adja a termesztés gerincét. Augusztus első felében kezdődött a szüret, ami október végéig tart. Korszerű hűtőházukban 2 ezer 500 tonna alma betárolására van lehetőség. "A hűtőházi technológiánk lényege az, hogy kiszívjuk az almák közül az oxigént, ezáltal a gyümölcs utóérése lelassul, és akár tíz hónapog is eltartható" - jelentette ki a szakember, hozzátéve, hogy a felvásárlási árak jók (az étkezési almánál 100-120 forintot is el lehet érni), ami annak köszönhető, hogy kevés gyümölcs termett. A Havita Tész az elmúlt években jellemzően a külpiacokon értékesítette az almatermés nagy részét, idén azonban a belföldi piac felé fordulnak. Szabó Viktor szerint ennek az az oka, hogy főként a belföldi kereskedelmi láncok keresik a jó minőségű magyar árut, amit hajlandóak is megfizetni.

HBN

Idézet: "A tavaszi fagykár az ültetvényeinkben mintegy 30 százalékos terméskiesést okozott" Szabó Viktor

Képal.: Az iskolaalma-program az új tanévben is folytatódik Fotó: Petneházi Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!