Hajdú-Bihar

2011.06.15. 16:26

Kullancsirtás nem lesz

<p>Debrecen -&nbsp;A kullancsok ellen csak egyénileg védekezhetünk.</p>

Egy éve környezetvédelmi okból betiltották a korábban használt kullancsriasztó szert, és nincs helyette más. Bár idén még nem érkezett bejelentés a megyei tisztiorvosi szolgálathoz az élősködő okozta fertőzésről, a „kullancsszezonnak”, mely július-augusztusra tehető, előtte vagyunk – tájékoztatott dr. Pásti Gabriella, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének megyei tiszti főorvosa.

– A klímaváltozás és az irtás elmaradása miatt valamivel több kullancsra számíthatunk idén, az általuk okozott agyvelőgyulladás és Lyme-kóros esetek száma azonban viszonylag állandó értéket mutat. 2008-ban 43, 2009-ben 28, míg tavaly 30 beteget jelentettek - mondta a főorvosnő. Megjegyezte: jó lenne, ha irtanák, korábban például gyerekek táboroztatásához ezt előírták.

Tévhitnek nevezte, hogy B-vitamin fogyasztása távol tartaná az elősködőt, és hangsúlyozta: csípés esetén ne vesztegessük az időt azzal, hogy orvoshoz megyünk, mielőbb vegyük ki csipesszel a kullancsot! Ha bármilyen elváltozást észlelünk néhány napon belül (bőrpír, influenzaszerű tünetek), akkor forduljunk orvoshoz!

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!