Hajdú-Bihar

2010.10.23. 20:55

Emlékünnepség, istentisztelet és könyvbemutató Földesen

<p>Földes - Délelőtt községi ünnepségen, a nyolcadik osztályosok történelmi játékával, majd ünnepi Istentiszteleten, templomtéri koszorúzási megemlékezésen, koraeste könyvbemutatón emlékezett Földes lakossága az ötvenhatos forradalom 54. évfordulójára.</p>

Az ötvenhatos események még élő  résztvevői, Földes 1945 utáni múltját átélt idős emberek gyermekeik és unokáik társaságában október 23-án koraeste zsúfolásig megtöltötték a Karácsony Sándor Általános Művelődési Központ auláját, ahol egy magánkiadásban megjelent, több mint kétszáz oldalas könyvet, Földes kordokumentumát mutatta be Filep Tibor történész, újságíró.

Közel ötven adatközlő segítsége tette lehetővé a Földesiek, az ötvenes és hatvanas évek diktatúráiban címmel bemutatott, a magyar falvak helytörténeti irodalmában egyedülálló kiadványt.  Szerzője Karacs Antalné arra vállalkozott, hogy a régi hajdúsági falu történelmének azt a korszakát mutassa be, amely körül nagy csend és hallgatás honolt eddig.

A könyv 2006 óta gyűjtött visszaemlékezéseiből megelevenedik a magyar falu tragédiája, parasztok, értelmiségiek, pedagógusok életútjáról, szabadság szeretetéről olvashatunk, s arról is, hogy a Rákosi rendszer szörnyű évei után hogyan emelték magasba a megalázott, megtiport földesiek a szabadság zászlaját.

A könyv a múltról üzen a mai fiatal nemzedéknek Arról, hogyan szenvedte el a falu népe a háborút követő, embert próbáló éveket, arról, hogyan lett a forradalom mártírja a Budapesten harcoló Pércsi Lajos honvéd őrnagy, hogyan harcolt a Corvin közben Nagyidai József, és hogyan élték meg a forradalom leverése utáni évtizedeket Földes lakói.

HBN-PI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!