Hajdú-Bihar

2010.05.29. 23:27

Megyei civil nap Földesen

<p>Földes - Hajdú-Bihar népfőiskolás és civil közösségei meghatározók a településeik köz- és művelődési életében, erősödő a határon átnyúló integrációs kapcsolat igénye- fogalmazódott meg azon a civil napon, melyet a megyei Népfőiskolai Egyesület rendezett május 28-án Földesen.</p>

A civilek tevékenységéről szóló tanácskozáson megyénk számos civil szervezete vett részt. A civil társadalom egyre növekvő szerepéről a megyei szervezet elnöke, Porkoláb Lajos szólt, hangsúlyozva: az országban működő sok ezer civil szervezet érdekérvényesítő szerepe, közösség formáló szerepe meghatározóvá vált a magyar közéletben. Olajos Mihály Szentpéterszeg polgármestere a civilek kistelepülési szerepének fontosságáról szólt. Mint hozzászólásában hangsúlyozta: a civilek Szentpéterszeg közéletének motorjai, jelen vannak a művelődés mindennapjaiban. Berettyóújfalu, Nagyrábé, Kaba és Földes civil szervezeteinek képviselői hozzászólásokkal, és vetített képes beszámolóval adtak hírt helyi civiljeik tevékenységéről.

A tanácskozáson átadták a megyei Népfőiskolai Egyesület és a Bihar megyei és nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége által 2005-ben alapított Bihar Kultúrájáért kitüntető érmet, melyet az idén a Bihari Szabadművelődési és Népfőiskolai Egyesületnek adományoztak kiemelkedő civil szervezeti munkájáért. Ez az Egyesület 2000 évtől civil szervezetként, a Bihartordai és a bihari népfőiskolai hagyományok jegyében, az elsők között vállalta fel a kistérségben a hátrányos helyzetű, a munkaerő piacról kiszorult emberek munkaerő-piaci re-integrációs képzését, és mára már nemcsak a bihari térségben, hanem az egész országban elismert és meghatározó felnőttképzési intézménnyé vált- a magyar népfőiskolai mozgalomban.

HBN- P.I.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!