Friss hírek

2011.03.02. 12:31

A VDSZ azonnali egyeztetést követel a kormánytól a nyugdíjak ügyében

<p>"Zavaros nyugdíjtisztogatási elméletükkel százezrek életét kockáztatják felkészületlen, tájékozatlan döntéshozók, ezért az érdekvédelem azonnali egyeztetést követel" - közölte szerdán a vegyipari szakszervezet (VDSZ).</p>

Az érdekképviselet szerint a döntés előkészítését minősíti, hogy még a kormánytagok is keverik a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjrendszer fogalmát, ezért nem tudni, melyiket akarnák eltörölni. Az érdekvédők elképzelni sem tudják, milyen "új életpályamodellt" javasolhatnak a döntéshozók azoknak az embereknek, akik évtizedek alatt belefáradnak, kis híján belerokkannak a veszélyes, egészségre ártalmas munkába, ahonnan a korkedvezményes nyugdíj az egyetlen kivezető út.

Érthetetlennek, zavarosnak, átgondolatlannak tartja a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) a kormány nyugdíjtisztogatási munkatervét, ezért az ágazat azonnali egyeztetést követel a döntéshozóktól. Az VDSZ elnöke, Székely Tamás szerint szakmailag értékelhetetlen, sőt, veszélyes a konkrétumok nélküli ötletelés, amely 3,8 millió munkavállaló bőrére megy.

"Sajnálatos és jellemző", hogy még a kormány tagjai is rendszeresen összekeverik a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíjrendszer fogalmát, így nem tudni, melyiknek az eltörlésére készülnek - vélik az érdekképviseletnél. A korkedvezmény megszüntetése olyan veszélyes és egészségre ártalmas munkaköröket érint, amelyekben dolgozók százezreinek a védelme megköveteli az idő előtti nyugdíjazást. A VDSZ csaknem 20 éve küzd egy olyan modern szabályozásért, amellyel megnyugtatóan lehet gondoskodni a veszélyes és egészségkárosító munkakörökben dolgozókról.

A vegyipari szakszervezet felháborítónak tartja, hogy a döntéshozók szerintük tíz hónapja egyetlen kérdésben sem tekintették partnernek a szakszervezeteket, holott az érdekvédők egyes kérdésekben szakmailag jóval felkészültebbek, mint a döntéseket előkészítők.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!