Friss hírek

2010.09.17. 18:54

Világos energiapolitikát vár a Bányászvárosok Országos Szövetsége

<p>Világos energiapolitikát vár a kormánytól a Bányászvárosok Országos Szövetsége. A szervezet reméli, hogy abban hazai fosszilis energiák kiaknázásának is nagyobb szerepe lesz a jövőben.</p>

Nagy Tibor, a Bányászvárosok Országos Szövetsége alelnöke a bányásztelepülések idei, pénteken tartott országos találkozóján, Bátonyterenyén a Független Hírügynökségnek elmondta: évenkénti találkozójukat mindig más-más szénmedencében tartják. Tapasztalatuk szerint az egykori bányásztelepülések magukra maradtak, ezek a vidékek elszegényedtek, szociális problémáikat nem tudják saját maguk kezelni. Szövetségük ezeknek a településeknek a megsegítését, valamint a kormányzat felé olyan, ciklusokon átívelő nyersanyag-politikát szorgalmaz, amely az importfüggőséget csökkentve nagyobb szerepet biztosít a hazai szénvagyonnak, s az úgynevezett tiszta szénnel kapcsolatos kutatásokra.

A Magyarországi Bányásztelepülések Szövetsége 2006-ban alakult 23 taggal, a szervezet ma nyolc megyéből több mint ötven tagot fog össze. Céljuk, hogy ahol már felhagytak a szénbányászattal, ott a felmerülő problémák kezelésében segítsenek, megőrizzék a bányászhagyományokat és a bányászat stratégiai érdekeit megjelenítsék.

Ezek is érdekelhetik