Friss hírek

2010.09.14. 12:00

Vesztegetés miatt 3 év 10 hónapra ítélték a dögei polgármestert

<p>Vezető beosztásban, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt három év 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre, és 1 millió forint pénz mellékbüntetésre ítélte Döge polgármesterét kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság. Az első fokú hatóság Vincze Ferenc Tibort 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és kötelezte 375 ezer forint perköltség megfizetésére is. Az ügyész az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védője megalapozatlanság miatt felmentésért nyújtott be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős.</p>

Mint arról a Független Hírügynökség beszámolt, Vincze Ferenc Tibor ellen egy diktafonra készült hangfelvétel miatt indult eljárás 2007-ben, melynek tanúsága szerint a polgármester az iskola korszerűsítésére kiírt pályázaton nyertes kivitelezőtől 20 millió forintot kért azért, hogy a kifizetéseknél "rendben menjenek a dolgok". Döge korábban uniós pályázaton 225 millió forintot nyert az iskola bővítésére, felújítására, sportpálya és két tanmedence építésére. A hangfelvételt, melyen a polgármester szerint a 20 millióból csak "nyolc van letudva", a kivitelező cég azóta elhunyt ügyvezetője készítette titokban.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon kedden a védőbeszéddel folytatódott, a múlt hét csütörtökről elnapolt tárgyalás. Vincze Ferenc Tibor ugyanis a legutóbbi tárgyaláson új ügyvéddel jelent meg a bíróságon 2008 júliusa óta folyó ügyben, s a védő, arra hivatkozva, hogy az ügy bonyolult, a csütörtöki iratismertetés és a vádbeszéd elhangzása után bejelentette: néhány nap felkészülési időt kér a felkészülésre a védőbeszéd elkészítéséhez. Korom Mihály keddi védőbeszédében részletesen elemezte az ügyben meghallgatott 40 tanú vallomását, illetve támadta a hangszakértő véleményét. Elsődlegesen bűncselekmény hiányában,másodlagosan bizonyítottság hiányában kérte védence felnemtését.

Az utolsó szó jogán Vincze Ferenc Tibor elmondta: 1990 óta áll a település élén, azóta több pályázatból, látványosan fejlődött a falu. Szerinte ezt sokan rossz szemmel nézik, politikai ellenfelei mindent elkövettek, hogy őt lejárassák.

A bíróság azonban döntő bizonyítéknak tekintette a hangfelvételt, amelyről a szakértő megállapította: nem manipulált, a vádlott beszél rajta, és mint polgármester 20 millió forint előnyt kér. Ezért a bíróság első fokon vezető beosztásban, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt három év 10 hónap, letöltendő börtönbüntetésre, 1 millió forint pénz mellékbüntetésre ítélte, öt évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, valamint 375 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte Vincze Ferenc Tibort. Súlyosbító körülményként értékelte a hasonló jellegű bűncselekmények elszaporodott voltát. Enyhítő körülményként kizárólag a vádlott büntetlen előéletét vette figyelembe a bíróság, hozzátéve: ez egy polgármestertől elvárható lenne.

Az ügyész az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védője megalapozatlanság miatt felmentésért nyújtott be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik