Friss hírek

2010.09.23. 19:54

Új zebrák a fővárosi állatkertben - Tina és Romy jól érzi magát

<p>Két ifjú zebralány érkezett Budapestre a hollandiai Hilvarenbeek városából. Az állatok a kedden megnyílt új állatházak egyikében kapott szállást, nem sokkal a hivatalos megnyitó előtt - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Fővárosi Állat- és Növénykert kommunikációs osztálya.</p>

Kiválóan érzik magukat új otthonukban azok a zebrák, amelyek az elmúlt napokban érkeztek a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A csíkos patásokat a kedden átadott állatházak egyikébe, az évszázados tervek alapján újra felépített "Régi" Zsiráfházba költöztették be nem sokkal a hivatalos megnyitó előtt.

Mindkét állat Hollandiából, az Észak-Brabant tartományban található Hilvarenbeek nevű kisváros mellett működő Beksee Bergen Szafariparkból érkezett, ahol születtek 2008-ban. Az állatgondozók elmondása szerint a két fiatal állat az elmúlt napokban remekül megbarátkozott új budapesti otthonával. Mivel az állatházat eredetileg zsiráfokra tervezték, attól nem kell tartani, hogy a belső tér nem elég magas a zebrák számára. Már megismerkedtek a "magyar ízekkel" is: a hazai lucernát nagy kedvvel ropogtatják.

A természettudósok egyébként három különböző zebrafajt tartanak számon: az Etiópiában és Kenyában őshonos Grévy-zebrát (Equus grevyi), a Dél-Afrikában és Namíbiában honos hegyi zebrát (Equus zebra) és a Szudántól Dél-Afrikáig terjedő területen élő alföldi zebrát (Equus burchelli). Ezeket a fajokat további alfajokra osztják, amelyek mindegyike egy-egy jellemző földrajzi területen fordul elő, s amelyeket a szakemberek elsősorban csíkozatuk alapján tudnak egymástól megkülönböztetni. A két budapesti állat a Böhm-zebra (Equus burchelli boehmi) nevezetű alfajt képviseli.

Ezek is érdekelhetik