Friss hírek

2010.09.09. 13:50

MABISZ: A viharkárok ellenére is csökkent a biztosított ingatlanok száma

<p>Az első félévben 8 százalékkal bővült a hazai biztosítási piac, ám a szerződések száma csaknem negyedmillióval csökkent - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) csütörtöki közleményéből. Csökkent a nem életbiztosításokból származó bevétel, a szélsőséges időjárás okozta több tíz milliárd forintnyi kár ellenére is kevesebb a biztosított lakóingatlan, mint egy fél évvel korábban.</p>

Az adatok szerint a biztosítási szerződések száma az elmúlt egy évben 11,2 millió alá csökkent. A biztosítótársaságokhoz az év első hat hónapjában befolyt csaknem 443 milliárd forintnyi díjbevétel több mint fele, 227,6 milliárd forint az életbiztosítási szerződésekre érkezett a társaságokhoz. Az elmúlt negyedévben 109,5 milliárd forinttal gyarapodott az életbiztosítási díjbevétel, ami így 2010 első félévének végén csaknem 40 milliárd forinttal volt több, mint egy évvel korábban.

Magyarországon 1,3 millió ingatlannak, vagyis az épületek 30 százalékának semmilyen biztosítása nincs, ami aggasztó ez az elmúlt időszak káradatainak ismeretében - áll a MABISZ közleményében. Május óta a vihar- és árvízkárok miatt több mint 228 ezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, a kárérték pedig megközelíti a 30 milliárd forintot. Ez az adat azonban csak azokra az ingatlanokra vonatkozik, amelyek rendelkeznek valamilyen biztosítással.

Ezek is érdekelhetik