Friss hírek

2010.09.26. 10:04

Hétfőtől új szabályok vonatkoznak a párlatfőzésre - feltételekkel otthon is lehet

<p>Hétfőtől lépnek életbe a magán- és bér párlatfőzésre vonatkozó új jogszabályok. Ennek értelmében bizonyos feltételek mellett bárki főzhet otthon pálinkát - pontosabban párlatot - adómentesen, de kizárólag saját fogyasztásra és évente csak 50 liter 86 fokosat. Mivel azonban a mennyiség és alkoholfok arányt hektoliterfokban mérik, ezért az évi mennyiség lehet 86 liter 50 fokos, vagy akár 100 liter, de csak 43 fokos pálinka is.</p>

A vám- és pénzügyőrség tájékoztatása szerint magánfőzésben a 18. életévüket betöltöttek saját vagy vásárolt gyümölcsből évente, kizárólag személyes fogyasztásra 50 liter 86 fokos párlatot állíthat elő adómentesen. Ez 86 liter 50 fokos, vagy 100 liter 43 fokos párlatnak felel meg. Ezen mennyiség fölött, illetve ha a párlatot a magánfőző el is akarja adni, meg kell fizetni a jövedéki adót, és a párlatfőzés tényét három nappal korábban be kell jelenteni a vámhatóságnál.

Azonban két hektoliter tiszta szesznek megfelelő mennyiségnél többet - ez 400 liter 50 fokos párlatot jelent - akkor sem főzhet le a magánfőző egy évben, ha el akarja adni a terméket. Egyébként ennek a mennyiségnek is adómentes a szabályban meghatározott hányada. A meghatározott mennyiség feletti részt ezután akkor lehet eladni, ha a magánfőző kistermelőnek minősül és megfizette a jövedéki adót. Az értékesítés palackozva, legfeljebb 2 literes kiszerelésben és párlat zárjeggyel ellátva történhet, a kistermelő saját gazdaságában történő vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatásban.

Magánfőzést végezni egyébként legfeljebb 100 liter űrtartalmú lepárló berendezésben lehet. Ilyen berendezés megvásárlását és üzemeltetését a vámhatóságnak sem kell bejelenteni. Azonban lepárló berendezést gyártani, értékesíteni kizárólag a vámhatóság engedélyével lehet.

Fontos, hogy egy háztartásban akkor is csak az engedélyezett 50 liternyi 86 fokos párlat állítható elő, ha több magánfőző él együtt, vagyis az adómentes mennyiséget a háztartásban élő magánfőzők nem vonhatják össze.

A bérfőzdékben előállított párlat után 50 literig nem kell megfizetni a jövedéki adót, az a fölötti mennyiségre a jövedéki adó 2010-ben 1380 forint, 1 liter 50 fokos párlat esetében.

A vámhatóság ellenőrzi a szabályok teljesítését, például a bejelentési kötelezettséget és az elidegenítésre vonatkozó szabályok betartását. Ez utóbbi azt jelenti, hogy párlatot továbbra sem lehet ajándékozni. A pénzügyőrök ezen felül továbbra is elvégzik a magán- és bérfőzőkre vonatkozó közérdekű bejelentések hátterét, ha azok ellenőrzött információkon alapulnak.

A magán- és bérfőzéssel kapcsolatos részletes szabályozás teljes szövege a vám- és pénzügyőrség internetes oldalán, a vam.gov.hu oldalon olvasható. Felvilágosítást lehet kérni a 06-40-346-262-es telefonszámon is.

Ezek is érdekelhetik