Friss hírek

2010.09.13. 11:50

Bocsánatot kért a japán külügyminiszter az amerikai hadifoglyoktól

<p>Bocsánatot kért Okada Katszuja japán külügyminiszter, amiért a II. világháborúban országa embertelenül bánt az amerikai hadifoglyokkal. A 14 veterán és hozzátartozóik a japán-amerikai hadifogoly-barátság program részeként érkeztek a szigetországba.</p>

Okada egy tokiói fogadáson beszélt a veteránoknak: "A második világháború alatt a japán hadsereg fogságába estek, és embertelen bánásmódban részesültek. A japán kormány képviselőjeként, külügyminiszterként, kérem fogadják őszinte bocsánakérésemet". Az egykori katonák megköszönték a politikus szavait, de sürgették a japán kormányt, hogy írott közlemény is kövesse a gesztust. "Ez most egy lehetőség számunkra, hogy megtaláljuk az igazságot, amire annyi éve várunk" - mondta Lester Tenny, aki túlélte az 1942-es "halálmenetet", amikor a japánok 70 ezer szövetséges hadifoglyot hajtottak a fülöp-szigeteki táborokba. Az áldozatok pontos száma nem ismert, de egyes történészek szerint több ezren haltak meg, sokuk fizikai bántalmazás következtében.

"Nagyon egyszerű, amit akarunk" - mondta Terry Okadának és a többi japán tisztségviselőnek - "Sosem kértünk sokat. A legfontosabb dolog, hogy ismerjék el, megtörtént" - tette hozzá. A veterán ugyanakkor szeretne bocsánatkérést a magáncégektől is, "amelyek nem adtak nekünk elég ételt és orvosi ellátást, miközben ok nélkül vertek minket alkalmazottaik". Terry szerint a magáncégek, köztük a Mitsubishi, Mitsui, Nippon Steel, Kawasaki sosem ismerték el hivatalosan, hogy hadifoglyokat dolgoztattak annak idején. "Csak egy levelet kérünk, egy szót, hogy bocsánat " - mondta.

Sok japán céget a háború után átszerveztek, vagy megszüntettek, az utóbb létrejött vállalatok pedig nem tartják magukat érintettnek a kérdésben. A Mitsui, amely jelenleg a Mitsubishi-csoport tagja nem kommentálta a felvetést arra hivatkozva, hogy a céget a háború után hozták létre.

Ezek is érdekelhetik