Friss hírek

2010.09.07. 17:40

100 millió dollárt ajándékoz Soros György a a Human Rights Watch-nak

<p>Bejelentette kedden Soros György: 100 millió dollárt ad a Human Rights Watch-nak, hogy globális szervezetté válhasson a jogvédő csoport. "A HRW amerikai szervezet, de hátránya, hogy Amerika elvesztette morális alapját, hogy emberi jogvédő szervezeteket támogasson"- mondta a magyar származású sokszoros milliárdos az amerikai állami rádiónak adott interjújában.</p>

"Azt szeretném, ha igazán világméretű szervezetté válna, és esetleg kisebbségben lennének az amerikai tagjai"- közölte a 80 éves üzletember. A 100 millió dolláros ajándékot a Nyitott Társadalom Alapítvány és más adományozók adják, de nem egy tételben, hanem tíz éven át.

Az 1978-ban alapított, New Yorki székhelyű Human Rights Watch az 1975-ös Helsinki Egyezmény után, a Szovjetunióban és Moszkva szövetségeseinél elkövetett emberi jogi visszaélésekre összepontosított annak idején. Később kiterjesztette tevékenységét az amerikai földrészre, Ázsiára, Afrikára, és a Közel-Keletre.

Az 1997-es Nobel-békedíj kitüntetettje magánadományokból tartja fenn magát, hogy maximálisan biztosítsa függetlenségét. A szervezet keddi bejelentése szerint a pénzt a jogsértések szempontjából leginkább aggályos régiók kutatására, valamint regionális, jogi tanácsadó irodák felállítására fordítják. Ezen kívül az ajándék révén olyan országokra fognak nagyobb figyelmet fordítani, mint Kína, India, Indonézia és Brazília.

A Human Rights Watch-nak jelenleg 300 munkatársa van, és évente nagyjából 100 jelentést tesz közzé a világ országairól. A tíz éven át várható ajándék révén az eddig évi 48 millió dolláros költségvetésük 80 millióra emelkedik öt esztendős távlatban.

Ezek is érdekelhetik