Friss hírek

2010.04.29. 19:21

FÕVÁROSI KÖZGYÛLÉS - Döntöttek a BKV támogatásának részleteirõl - villamosokat is vásárol a vállalat

<p>A BKV-nak nyújtott 10 milliárd forintos fõvárosi tõkepótló támogatás felhasználásáról döntött a Fõvárosi Közgyûlés a csütörtöki ülésen. A dokumentum a többi között tartalmazza az átadott pénzrõl szóló elszámolási kötelezettséget és a céltámogatásból megvalósítható beruházásokat. Ellenzéki javaslatra elfogadták azt is, hogy a villamosok felújítása mellett jármûbeszerzés is szerepeljen a tervek között, illetve, hogy az átadott pénzt nem lehet ügyvédi vagy tanácsadói megbízásokra költeni.</p>

Az elõterjesztés az idei évre nyújtott 10 milliárd forintos tõkepótló támogatás megállapodás-tervezetét tartalmazta. Ez az ütemezésrõl, az elszámolás módjáról és a megvalósítható fejlesztésekrõl is rendelkezik. A beruházási célokat egyébként a BKV üzleti terve is tartalmazza. A tömegközlekedési vállalat a többi között autóbusz felújításra, a földalatti jármûparkjának felújítására, pályafelújításra és mozgólépcsõk felújítására költené a támogatást.

A témában módosító javaslatot nyújtott be Wintermantel Zsolt, a Fidesz fõvárosi képviselõje, miután a fõváros szakbizottsága a VEKE javaslatára szerdán tárgyalt a kérdésrõl. A politikus a villamosok felújítása mellett a jármûbeszerzést is megjelölte. Indoklása szerint egy régi Ganz típusú villamos felújítása 100 millió forint, viszont utána is korszerûtlenek, zajosak és rezegnek a jármûvek. Ezzel szemben az összeg körülbelül ötödéért meg lehetne vásárolni hágai villamosokat, amelybõl 16 eladóról tudnak. Emellett hannoveri jármûveket is lehetne jóval olcsóbban vásárolni. Az errõl szóló döntési lehetõségekrõl május 20-ig kell tárgyalni. A fideszes politikus azt is javasolta, hogy zárják ki a megállapodásban annak lehetõségét, hogy a BKV ügyvédi, illetve tanácsadói megbízásokra költhesse a pénzt. Az indítványban felkérte a fõpolgármestert, hogy minden évben két alkalommal számoljon be a közgyûlésnak a tömegközlekedési cég támogatásának felhasználásáról.

Az elõterjesztõ Ikvai-Szabó Imre fõpolgármester-helyettes befogadta a módosító indítványt, így a javaslatot 57 igen szavazattal, tiltakozó és tartózkodó szavazat nélkül fogadta el a testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!