Friss hírek

2010.03.10. 13:24

Tavasszal nem várható influenzajárvány

<p>Nem valószínû, hogy idén tavasszal jelentõs szezonális- vagy újinfluenza járvány alakuljon ki Magyarországon - jelentette ki az országos tiszti fõorvos szerdán délelõtt Budapesten. Falus Ferenc ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az oltásra továbbra is szükség lehet, fõként a veszélyeztettek körében. A fõorvos beszélt arról is, hogy az újinfluenza itthoni megjelenése óta az orvoshoz fordulóknak körülbelül egy százaléka került kórházba, ez több mint 5 <b>ezer</b> embert jelent. Az újinfluenzával összefüggésben pedig itthon eddig 130 ember vesztette életét.</p>

Az elmúlt héten körülbelül 11 ezer ember fordult országszerte orvoshoz influenzaszerû megbetegedésekkel, ez bõven a járványküszöb alatt marad - mondta Falus Ferenc. Hasonlóak voltak az adatok az elmúlt hetekben is. Falus Ferenc szerint így nem valószínû, hogy idén tavasszal jelentõs szezonális- vagy újinfluenza járvány alakuljon ki. Arra viszont felhívta a figyelmet, hogy az újinfluenza enyhülése miatt az emberek is kevésbé figyelnek a védekezésre, így több más betegség felütheti a fejét, például a nátha.

Az újinfluenza itthoni megjelenése óta az orvoshoz fordulóknak körülbelül egy százaléka került kórházba, ez több mint 5 ezer embert jelent. Közülük minden tízedik beteg intenzív osztályra került, kétharmaduk pedig gépi lélegeztetésre szorult, tehát életveszélyes állapotban volt. A vírussal összefüggésben itthon 130 ember vesztette életét. Jelenleg egyébként négy ember van intenzív osztályon a betegség miatt, a járvány csúcsán ez a szám 60 körül volt.
A tisztifõorvos beszélt arról is, hogy nehéz tendenciát meghatározni azzal kapcsolatban, hogy az ország mely területein volt több megbetegedés. Úgy tûnik viszont, hogy Dél-Magyarországon az átlagnál többen kapták el a járványt. Falus Ferenc szerint a jövõben végig kell gondolni, hogy mennyire hallgassák el a nyilvánosság elõl, hogy hol jelentkeznek a megbetegedések.

Falus Ferenc kiemelte, hogy Magyarország az "átoltottság" tekintetében a világ elsõ tíz országa között volt. Az elmúlt héten még mindig több mint 2600 ember kapta meg a vakcinát, a szakember szerint az oltást tovább kell folytatni. Most viszont elsõsorban a veszélyeztetett csoportokba tartozóknak kell megkapniuk a védõoltást, a fõorvos külön kiemelte a kismamákat és azokat a nõket, akik hamarosan gyermeket szeretnének.
Falus Ferenc beszélt arról is, hogy az õszi szezonra a kormány 1,3 millió influenza elleni ingyenes védõoltást rendel, ez már három törzs ellen nyújt védettséget, így az újinfluenza ellen is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!