Friss hírek

2009.12.17. 13:03

Fél év múlva indulhat a magyar áramtõzsde

<p>Szándéknyilatkozatot írt alá a magyar áramtõzsde létrehozására, a MAVIR-leányvállalat HUPX Zrt. és az egyik legnagyobb európai tõzsdei szolgáltató, az EPEX Spot SE. A nyilatkozatban rögzített együttmûködés lehetõvé teszi a szervezett magyar villamosenergia-piac elindítását, amely az engedélyeztetési folyamattól függõen 2010. júliusában várható.</p>

Az együttmûködés a kereskedési rendszer szolgáltatására, valamint a HUPX-en lebonyolított tranzakciók pénzügyi elszámolására irányul, amit várhatóan a European Commodity Clearing AG (az EPEX Spot valamennyi piacának elszámolóháza) biztosít majd.

A leendõ tõzsdei kereskedési rendszer használata leegyszerûsíti a résztvevõk részére az adminisztratív folyamatokat, a szerzõdéskötések és az elszámolások ugyanis automatikusan történnek majd, a menetrendkezeléssel párhuzamosan. A referenciaár, valamint kereskedési felület biztosításával a HUPX hatékonyan hozzájárul majd a magyar villamosenergia-piac fejlõdéséhez - derül ki a Magyar Villamos Mûvek (MVM) csütörtöki közleményébõl.

Jean-François Conil-Lacoste, az EPEX Spot elnöke szerint vállalatuk kész vezetõ szerepet vállalni az európai villamosenergia-piac integrációjában és a HUPX beindításában. "A HUPX kulcsfontosságú tényezõ lehet az árampiacok harmonizációjában, a régióban pedig az egyik legfontosabb szereplõ lesz." - közölte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!