Friss hírek

2009.11.16. 20:19

"Vörös Robo autója vagyok. Irány Moszkva!" - piros Zsigulit toltak Fico hivatala elé

<p>Egy 1987-ben gyártott piros Zsigulit adott át jelképesen Robert Fico szlovák kormányfõnek az egyik szlovák ellenzéki ifjúsági mozgalom a két évtizeddel ezelõtti csehszlovák bársonyos forradalom elõestéjén. "Vörös Robo autója vagyok. Irány Moszkva!" - írták a jármûre.</p>

Fico és gazdasági minisztere hétfõn Moszkvában tárgyalt Vlagyimír Putyin orosz miniszterelnökkel és Alekszej Millerrel, a Gazprom vezetõjével.

A legkisebb szlovák ellenzéki párthoz, a Kereszténydemokrata Mozgalomhoz közeli Szlovákiai Kereszténydemokrata Ifjak nevû szervezet tagjai a kormányhivatal épülete elé tolták a Zsigulit, a "hozzá való", kartonpapírból kivágott nagy kulcsot pedig leadták a hivatal iktatójában. Az érvényes papírokkal rendelkezõ kocsira azt is ráfestették: "A tisztességes emberek ünnepelnek, a bolsevikok elfutnak."

A fiatalok azt a tippet adták Ficónak, hogy ezzel a kocsival menjen Moszkvába, s ha lehet, már ne is jöjjön vissza onnan.

A szlovák kormányfõ bírálói szerint sokszor kisebbíti a rendszerváltás szerepét. A minap pedig abban az értelemben nyilatkozott, hogy a szocialista ellátórendszer nagyon jó volt.

Ezek is érdekelhetik