Friss hírek

2009.11.18. 09:44

Véget ért Obama hivatalos kínai útja

<p>Szerdán befejezõdött Barack Obama hivatalos kínai útja, miután az amerikai elnök találkozott Ven Csia-pao kínai miniszterelnökkel Pekingben és elment a Kínai Nagy Falhoz is.</p>

A kínai kormányfõ az amerikai elnökkel való eszmecseréje után hangsúlyozta: Washington és Peking helyzete "jobb, ha partnerként és nem riválisokként tekintenek egymásra." Obama és Ven Csia-pao megegyeztek abba hogy "a párbeszédet alkalmaznak konfrontáció helyett és a rivalizálást partnerség váltja föl."

Tárgyalásaik során Obama és a kínai kormányfõ érintették Észak-Korea atomprogramját is. Ven Csia-pao októberben ellátogatott a kommunista országba, ahol Kim Dzsong-Il azt mondta neki: Phenjan hajlandó újra tárgyalóasztalhoz ülni.

Kedden két és félórán át tárgyalt Pekingben Barack Obama és Hu Csin-tao kínai elnök. Mindkét politikus a kapcsolatok fontosságát és fejlõdését méltatta, ám elemzõk szerint megmaradtak a jelentõs nézetkülönbségek a gazdasági, biztonsági és emberi jogi kérdésekben.

Az amerikai elnök elsõ ázsiai körútján szerdán Kína után Dél-Koreába utazik, ahol Lee Myung-bak elnökkel ül tárgyalóasztalhoz.

Ezek is érdekelhetik