Friss hírek

2009.11.25. 14:49

Vádemelések Pakisztánban a mumbaii terrortámadás miatt

<p>Pakisztáni ügyészek szerdán vádat emeltek hét férfi ellen, az egy évvel ezelõtti Mumbai terrortámadással kapcsolatban - közölték védõügyvédek és ügyészek. A gyanúsítottak azt állítják, hogy ártatlanok, ha bûnösnek találják õket halálra ítélhetik õket. Tavaly novemberben tíz fegyveres támadt az indiai Mumbaira, és több mint hatvan órán át tartotta rettegésben a várost. A fegyveresek egy vasútállomást, luxushoteleket, egy éttermet és egy zsidó központot támadtak meg, túszokat ejtve. A támadók közül csak egy maradt életben.</p>

A hét vádlottat a pakisztáni hatóságok tartoztatták le, köztük van a 2008 novemberében végrehajtott támadás egyik kitervelõje, valamint egy betiltott pakisztáni fegyveres csoport vezetõje. A férfiak tárgyalását a fõváros közelében, egy szigorúan õrzött börtönben tartják, zárt ajtók mögött.

A vádlottak ügyvédei, az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva elmondták, hogy nem hozhatnak nyilvánosságra részleteket a pontos vádakról. Csak annyit tudni, hogy a terrorellenes törvények, valamint a pakisztáni büntetõjog alapján emeltek vádat ellenük.

A pert közelrõl figyeli az Egyesült Államok, és India. A két ország többször is felszólította Iszlámábádot, hogy büntessék meg a 166 ember halálát okozó terrortámadás kitervelõit. Pakisztánt a múltban több kritika is érte amiatt, hogy nem büntetik meg a területükön mûködõ fegyvereseket.

2008 november 26-án tíz fegyveres támadt Mumbaira, és több mint hatvan órán át tartotta rettegésben a várost. A fegyveresek egy vasútállomást, luxushoteleket, egy éttermet és egy zsidó központot támadtak meg, túszokat ejtve. A támadók közül csak egy maradt életben.

Ezek is érdekelhetik