Friss hírek

2009.11.25. 20:39

Utcai Katalin nap Fehérváron

<p>Katalin napi ünnepséget tartottak Székesfehérváron. Berliner kendõbe, ráncos szoknyába öltözött árusok tradicionális felsõvárosi ételkóstolóra invitálták az ünneplõket a város utcáin. A rendezvény esti batyus bállal ért véget. A Katalin napi ünnepségeket 2001. óta rendezi meg a város.</p>

A felsõvárosi emberek jelképeként számon tartott Kati néni szobra körül népzenével indult az ünnepség fél hatkor, a belvárosban. Köszöntötték a városban élõ Katalinokat, és azokat az embereket, akik a felsõvárosi hagyományokat ápolják.

A tömeg átvonult a belváros közelében lévõ felsõvárosi templomhoz. Itt múlt század eleji ruhákba öltözött asszonyok kacsafertállyal, azaz négybe vágott, sült kacsával, zsíros kenyérrel, felsõvárosi savanyúsággal, valamint forralt borral kínálták az embereket. A rendezvény a közelben lévõ mûvelõdési házban batyus bállal ér véget.

A Katalin napot 2001. óta rendezi meg a Fehérvári Polgárok Egyesülete a Hagyományos Piacokért Egyesülettel, és az önkormányzattal közösen. A hagyomány az egykor élõ, fehérvári piacon áruló asszony, Kati néni szobrához kötõdik. Ezt 2001-ben közadakozásból Kocsis Balázs készítette el.

Ezek is érdekelhetik