Friss hírek

2009.11.19. 15:54

Újrajátszást és a francia áruk bojkottját követelik az írek az év focibotránya után

<p>Már az ír igazságügyi miniszter is a Franciaország-Írország labdarúgó vb-selejtezõ újrajátszását követeli, miután szerda este a francia válogatott egyértelmû csalással jutott ki a világversenyre. A franciák csatára, Theirry Henry kézzel hozta magát helyzetbe a kapu elõtt, hogy aztán gólpasszt adjon a középen érkezõ William Gallasnak.</p>

"Le Csaló", "Kiraboltak minket", "A béka keze" - ilyen és hasonló szalagcímekkel jelentek meg az írországi lapok a szerda esti világbajnoki pótselejtezõ mérkõzés után. A találkozó már a hosszabbításban járt, amikor a végig gyartra teljesítményt nyújtó francia válogatott került helyzetbe az írek kapuja elõtt. A bal oldalon érkezõ Thierry Henry tenyérrel ütött bele az alapvonalon túlra tartó labdába, amelyet így maga elé pöccintett, majd beadta a középen érkezõ William Gallasnak, aki végül befejelte a labdát. A svéd Martin Hansson bíró gólt ítélt, Franciaország pedig 2:1-es összesítéssel kijutott a jövõ évi dél-afrikai világbajnokságra.

A francia csatár megmozdulása még a hazai sajtóban is megrökönyödést váltott ki, Írország pedig egyenesen sorscsapásnak nevezi a történteket. Csütörtökön még az ír igazságügyi miniszter is megszólalt az ügyben. Dermot Ahern szerint a FIFA-nak el kellene rendelnie a mérkõzés újrajátszását. "Valószínûleg nem teszik meg, mert mi csak kis halak vagyunk" - mondta a politikus.. "Ha marad az eredmény, az megerõsítené azt, hogy ha csalsz, nyerni fogsz" - tette hozzá. Az írek szövetségi kapitánya "õrületnek" nevezte a történteket, és szintén a meccs megismétlését követelte.

A botrányos eset felidézte Diego Maradona 1986-ban kézzel értékesített gólját, amely akkor Argentina sikerét hozta Anglia ellen. "Isten keze" - jelent meg akkor a mondat, amit most Írországban a "béka kezére" módosított az egyik dublini napilap. A Facebook közösségi honlapon azonnal megalakult a "Mi írek gyûlöljük Thierry Henryt, a csalót" klub, amelyen kommentelõk százai értékelik az eseményeket. Sokan már a francia termékek írországi bojkottjára szólítanak fel.

Az Henry kezezésérõl készült videoösszeállítás megtekinthetõ:

#

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!