Friss hírek

2009.11.13. 17:49

ÚJINFLUENZA: Közép-Dunántúl

<p>11, vélhetõen új influenzás gócpont van a Közép-Dunántúli Régióban. Összesen hat iskolában és óvodában már a levett minták is igazolták a H1N1 vírus jelenlétét. Közülük 5 intézményt be is zártak. Lábatlanon egy, Móron kettõ iskolában rendeltek el szünetet, míg Szomoron és Balatonfüreden 1-1 óvodát zártak be a járvány miatt.</p>

Bujdosó László a regionális tisztifõrovos pénteken a Független Hírügynökségnek elmondta: a Komárom-Esztergom megyében három településen alakult ki gócpont. Lábatlanon a már bezárt iskola mellett 2 óvodából is sok megbetegedést jelentettek. A két intézményben a gyerekek 50-80 százaléka hiányzik. Az óvodákban egyelõre még nem lehet tudni, hogy a H1N1 fertõz-e, egyelõre a laboreredményekre várnak. Süttõn az óvodából a gyerekek fele hiányzik és még itt is folynak a vizsgálatok. Szomoron azonban bebizonyosodott, hogy a újinfluenza terjed az óvodában. Itt a gyerekek 80 százaléka hiányzik és hét napra bezárták az intézményt.

Fejér megyében négy iskolát és egy óvodát érint a járvány. A korábban már bezárt móri iskola mellett egy újabban is 7 napos tanítási szünetet rendeltek el. Ott ugyanis a diákok mintegy 30 százaléka hiányzott és a levett mintákból kimutatták a H1N1 vírus jelenlétét. Székesfehérváron eddig egy iskolában bizonyították, hogy az új inlfuenza fertõz. Itt a diákok 30 százaléka érintett, egyikük magas lázzal kórházba is került. Emellett egy másik iskolában és óvodában is találtak gyanús eseteket, de a laboreredményekre még várni kell. Székesfehérváron egyelõre egyik intézmény bezárásáról sem döntöttek.

Veszprém megyében pedig Balatonfüreden zártak be egy óvodát hét napra. Ott a gyerekek mintegy fele betegedett meg és ki is mutatták a vírus jelenlétét a mintákból.

Ezek is érdekelhetik