Friss hírek

2009.11.30. 08:09

ÚJINFLUENZA - A hadsereget is beveti Franciaország az oltási kampányban

<p>Franciaország a hadsereg egészségügyi szolgálatát is segítségül hívja az újinfluenza elleni oltási kampányban, mert ugrásszerûen nõtt az oltást kérõk száma, jelentette be a hét végén az egészségügyi és a belügyminisztérium.</p>

Az oltóközpontok november 12-én nyíltak meg, de a kezdeti lanyha érdeklõdés után a múlt héten hirtelen tömegessé vált a vakcina iránti érdeklõdés. A kampány elején naponta átlagosan ezer ember kért oltást, a múlt hétre ez a szám a négyszeresére ugrott. Lyonban, Franciaország második legnagyobb városában szombaton a fõ oltóközpont a nyitás után egy órával kifogyott a vakcinából. Az oltást kérõk már másfél órával a nyitás elõtt sorba álltak. Az egészségügyi minisztérium utasította a helyi hatóságokat, hogy hosszabbítsák meg az oltóhelyek nyitva tartási idejét. Párizsban 12 oltóközpont mûködik, ezek kapacitását a hét közepére megduplázzák. Orvostanhallgatókat és üzemorvosokat is segítségül hívnak.

Az oltási kampány megkezdése elõtt még a franciák háromnegyede nem akarta beoltatni magát. Egy akkori felmérés szerint 74 százalék gondolkodott így. A többség a betegséget nem tartotta túl komolynak, viszont veszélyesnek ítélte az oltást. De amint megugrott az influenza halálos áldozatainak száma, az emberek gondolkodása rögtön megváltozott.

Az egészségügyi miniszter, Roselyne Bachelot csütörtöki bejelentése szerint felerõsödött az újinfluenza-járvány Franciaországban, emelkedett a megbetegedések, a komplikációk és a halálos esetek heti száma. Korábban hetente 8-10 embert vitt el a világjárványos influenza, most a legutóbbi egy hét alatt 22 volt már a halálos áldozatok száma, közölte a miniszter.

Tavasz óta Franciaországban 76 emberéletet követelt a világjárványos influenza.

Ezek is érdekelhetik