Friss hírek

2009.11.24. 09:59

TUDOMÁNY - A Mars klímája valamikor esõs volt

<p>A Marsnak valamikor lehetett egy nagy óceánja, éghajlata pedig esõs volt, állapította meg egy hétfõn megjelent új tanulmány.</p>

A tudományos cikk a Mars régebben felfedezett völgyhálózata alapján vonta le a következtetést.

Évtizedeken át folyt a vita arról, hogy ezeket a völgyeket az esõvíz következtében fellépõ erózió hozta-e létre vagy a talajvíz mozgása.

Mivel megfelelõ folyómedrek hálózata nincsen a Marson, így eddig az esõ okozta eróziót nem tartották valószínûnek.

De legújabb amerikai mûholdas felvételek szerint a völgyek alakja, elhelyezkedése arra utal, hogy esõs erózió alakította ki õket. Nehéz elképzelni bármilyen más okot, mint az esõzést - jelentette ki az Észak-Illnoisi Egyetem földrajzprofesszora, Wei Luo.

A völgyek száma sokkal nagyobb, mint eddig gondolták, és egy sávban helyezkednek el egy olyan terület mentén, amely a tudósok szerint egykor óceán lehetett a Mars északi féltekéjén.
A tudományos elképzelés az, hogy az óceán fölött keletkezett felhõkbõl alázúduló esõzések alakították ki a partok közelében ezeket a völgyeket.

A tudósok szerint a Marsnak csak egyetlen óceánja lehetett, a bolygó északi féltekéjén. A dél féltekén csak kevés lehetett az esõzés, és ott nem alakultak ki ilyen völgyek.

A tanulmány - amelynek másik társszerzõje Tomasz Stepinski, a houstoni Hold- és Bolygókutató Intézet (LPI) tudósa - a Journal of Geophysical Research címû folyóiratban jelenik meg.

Ezek is érdekelhetik