Friss hírek

2009.11.23. 11:39

Több százmilliót fizetett az E.ON peren kívül a januári áramkimaradások miatt

<p>Összesen körülbelül 463 millió forintot fizetett ki az E.ON áramszolgáltató a januári áramkimaradás miatt az érintetteknek. Több tízezer háztartást érintett - fõként Vas és Zala megyékben - a 2009. január végi erõs havazás, mivel a villanyvezetékek kidõlt oszlopait nehezen tudta a szolgáltató helyreállítani. A szolgáltatót a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége perelte, végül peren kívül született megegyezés. A FEOSZ nemrég levélben kért tájékoztatást a kifizetésekrõl.</p>

Januárban az erõs havazás miatt több tízezer ember maradt áram nélkül Nyugat-Magyarország egyes részein. Volt, ahol napokig szünetelt a szolgáltatás, mert az idõjárás miatt nem sikerült helyreállítani a kidõlt oszlopokat idõben. Az E.ON eredetileg a rendkívüli helyzetre tekintettel nem tartotta magát felelõsnek és nem akart kártérítést, kötbért fizetni. A FEOSZ februárban ezért indított pert ellenük. Végül peren kívül, a szerzõdésekben lévõ kötbérnél magasabb összeg kifizetését vállalta a szolgáltató. A FEOSZ nemrég levélben kért tájékoztatást az E.ON-tól a kifizetésekrõl.

A szerzõdések alapján az áramkimaradás miatt 5 ezer forint, 36 órán túli áramkimaradás miatt 15 ezer forint kötbér járt volna. Peren kívüli megegyezésben a szolgáltató vállalta, hogy a 18 óránál hosszabb kimaradás miatt 10 ezer, az egy napnál tovább fennálló áramszünet miatt 15 ezer, 36 óránál hosszabb áramszünet miatt 20 ezer forintot fizet vissza az érintett fogyasztóknak.. A kifizetések nagy része már áprilisban megtörtént, utána bírálták el folyamatosan az egyedi kérelmeket. Összesen körülbelül 463 millió forintot fizettek ki. Az E.ON egyébként vállalta azt is, hogy a jövõben nagyobb figyelmet fordít a fogyasztók tájékoztatására. A FEOSZ már korábban, a megegyezés után szüneteltette a szolgáltató elleni pert, majd késõbb meg is szüntette - tájékoztatott hétfõi közleményében a FEOSZ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!