Friss hírek

2009.11.19. 18:14

Tiltakoznak a Fejér megyei gazdák az állami területek bérbeadásának módja miatt

<p>"Ellehetetlenítik a vidéket", "kihúzzák az országot alólunk"- ezt az Enying-környéki gazdák fogalmazták meg Székesfehérváron megtartott sajtótájékoztatójukon, csütörtökön. A gazdák az ellen tiltakoznak, hogy a Fejér megyében lévõ több mint 1300 hektáros állami területet egészben, akkora összegért hirdette meg húsz éves bérletre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt., amelyet csak tõkeerõs, multi cégek tudnak bérbe venni.</p>

A terület a volt siófoki állami gazdaság területe. 1314 hektár. Ez 20 kis részbõl áll, amelyeket a környéken élõ gazdák szeretnének bérelni. A Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. 150 millió forintért az egészet egyben hirdette meg. Ezt még akkor sem tudnák a gazdák kifizetni, ha többen összeállnának. Sérül az esélyegyenlõség, és ellehetetlenítik a vidéket - mondta Petres József, a Fejér Megyei Önkormányzat képviselõje, aki maga is gazdálkodó.

A terület Lepsénytõl Balatonszabadiig tart, 264 -tõl 3.8 hektárig terjedõ részek találhatók benne. A húsz éves bérleti szerzõdésük december 31-én jár le. Október 20-án hirdette meg a vagyonkezelõ, és november 23-ig lehet rá pályázni.

Tiltakozó levelet juttattak el, húsz gazda aláírásával több helyre, köztük a Nemzeti Vagyonkezelõnek, a mezõgazdasági miniszternek, az Országgyûlés Mezõgazdasági Bizottságához. Ebben azt követelik, vonják vissza a kiírást, és tegyék közzé úgy, hogy a helyi gazdák is indulhassanak rajta. Múlt szerdán küldték el a leveleket, de nem kaptak eddig választ - mondta Teichel István, lepsényi gazda.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!