Friss hírek

2009.11.22. 16:19

Tatai-Tóth András: az MSZP nem hagyja magára az iskolákat

<p>Az MSZP frakció nem hagyja magára az iskolákat sem a fenntartókkal, sem az iskola belsõ rendjét erõszakosan megzavarókkal szemben - közölte Tatai-Tóth András, szocialista szakpolitikus a magyar közoktatás napján, vasárnap. November 22-t a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kezdeményezése alapján 18 évvel ezelõtt nyilvánították a Magyar Közoktatás Napjának.</p>

Tatai-Tóth András emlékeztetett arra: a kormánypárt törvényjavaslatot nyújtott be, hogy az intézményvezetõi pályázatok esetében ne lehessen semmibe venni az iskolai közösségek véleményét.

Tatai-Tóth szerint segíteni kell, hogy a neveléssel és oktatással együtt járó konfliktusokat a pedagógusok, szülõk, gyermekek együttmûködéssel tudják kezelni. A jogi kényszereket végsõ eszközként kell használni, de ha kell, akkor hatékonyan és gyorsan. A jogalkotásban az egyes területeken dolgozó, a valóságot jól ismerõ szakemberek javaslataira jobban kell építeni - véli a politikus.

Ami a közoktatás jövõ évi keretét illeti, köztudott, hogy 2010-ben az egész közszféra takarékos gazdálkodásra kényszerül - írja a képviselõ. A megszorítások azonban jókora tiltakozást váltottak ki, ezért a parlament számos módosító javaslatot fogadott el november 3-án. Így például folytatódik a 2009. évi szinten a kedvezményes és az ingyenes gyermekétkeztetés, illetve kibõvül az általános iskolák hetedik osztályosaival. Ezen kívül megemelték a két tanítási nyelvû iskolai oktatás és a mûvészeti iskolák normatív támogatását. Ez azt jelenti, hogy minden közoktatási alapnormatíva 2010 januárjától a 2009. évi szinten biztosítja az intézmények mûködését. A közoktatást érintõ, informatikai és más taneszközök beszerzését biztosító pályázati alapot 1-rõl 4 milliárd forintra emelték vissza, valamint biztosítják a folyamatban levõ pedagógus-továbbképzések további támogatását.

Ezek is érdekelhetik