Friss hírek

2009.11.05. 20:49

Sztrájkkal tiltakoztak az Opel dolgozói a GM döntése ellen

<p>Az Opel majdnem 17 ezer német dolgozója tiltakozott csütörtökön munkabeszüntetéssel a General Motors (GM) döntése ellen, amely szerint mégsem adja el az európai autógyártót. A GM közben bejelentette, hogy nagyjából tízezer embert fognak elbocsájtani az európai üzemekbõl. Az amerikai óriásvállalat helyzetének javulásával indokolta, hogy mégsem adja el az Opelt a Magna kanadai autóalkatrész-gyártóból, és az orosz Szberbankból álló konzorciumnak, hatalmas meglepetést okozva.</p>

A legnagyobb német Opel gyárban nagyjából tízezer munkást sztrájkolt az eladástól való ellépés ellen, míg két másik német üzemben egyenként háromezren hagyták abba a munkát. A tiltakozók fogadkoztak, hogy minden erejükkel harcolni fognak állásaik megtartásáért.

A német kormány által erõsen támogatott eladási terv értelmében az Opelt átvevõ konzorcium vállalta, hogy nem zárnak be egyetlen német Opel gyárat sem, és lehetõ legnagyobb számban mentik meg a német állásokat. A GM bejelentését Nagy-Britanniában, és Spanyolországban örömmel fogadták, abban bízva, hogy az ottani Opel üzemekben most kevesebb elbocsájtás lesz. A magyarországi Szentgotthárdban lévõ Opel gyár szakszervezete pedig abban bízik, hogy nem lesz elbocsátás, sõt az olcsó munkaerõ miatt még bõvítik is a termelést és a létszámot.

Az amerikai autógyár a saját pénzügyi helyzetének javulásával indokolta, hogy elállt az üzlettõl, de a döntéshez hozzájárult az is, hogy "az Opel eredményei jobbak voltak, mint amire számítottak". A GM közlése szerint a nagyjából ötvenezer európai dolgozó egyötödét fogják elbocsájtani. Németországban nagyjából 25 ezer ember dolgozik az Opelnek.

Közben Vlagyimir Putyin orosz kormányfõ "megvetendõnek" nevezte a GM partnereihez való hozzáállását, amiért az utolsó pillanatban visszalépett az üzlettõl. Ez ugyan "nem sérti érdekeinket, de - finoman fogalmazva - jól jellemzi amerikai partnereink sajátos hozzáállását üzletfeleikhez" - közölte Putyin. Az orosz kormányfõ közölte, hogy ezt érdemes lesz figyelembe venni a jövõben.

Ezek is érdekelhetik