Friss hírek

2009.11.19. 15:19

SZMM: téli intézkedések a hajléktalanok védelmében

<p>Több mint hétezer férõhely van országszerte a hajléktalanoknak fenntartott éjjeli menedékeken, ezt szükség szerint további ezerkétszázzal lehet bõvíteni - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) államtitkára. Hozzátette: a népkonyhai étkeztetésben napi 4180 adag ételt osztanak ki. A hajléktalanok ellátására idén 630 millió forintot különített el a tárca. A fedél nélkülieknek ingyen jár a H1N1 elleni védõoltás, amelynek beadását az ÁNTSZ regionális szervezetei szervezik meg.</p>

Korózs Lajos elmondta: a következõ hét idõjárási elõrejelzései alapján komoly lehûlés következik, emiatt a tárca és a szakmai szervezetek is megkezdték a hajléktalanok téli ellátásának megszervezését. Az államtitkár szerint egyre többen próbálnak meg bejutni a különbözõ szállókra, és nagy az igény a hétvégi ellátásra is. Ismertette: az összes magyarországi régióban 95 utcai szociális munkás-szervezet segíti az ellátást és jól mûködik a diszpécser-szolgálat is.

Az államtitkár szerint 80 százalék körüli a férõhelyek kihasználtsága, de szükség esetén 100 százalék fölött is be tudják fogadni a fedél nélkülieket az intézmények. Éjjeli menedékszállón 7360, tartós bentlakást biztosító intézményben 578, nappali melegedõn pedig 5635 férõhely van. Szükség esetén az éjszakai menedékhelyet ezerkétszázzal, a nappalit pedig nyolcszáznegyvennel lehet bõvíteni - tette hozzá.

A népkonyhai étkeztetésben 4180 adag étel van naponta, ezt télire 3533 adaggal egészítik ki. Korózs Lajos arról is beszélt: az egészségügyi ellátásban vidéken 20, Budapesten pedig hat hely mûködik a hajléktalanokért, 24 órás egészségügyi központ a fõvárosban négy, a régiós központokban pedig egy-egy van. Ez alól kivétel a közép-dunántúli régió, ahol épp most alakítják ki ezt az intézményt.

Az államtitkár beszámolt: idén 630 millió forint jut a hajléktalanok ellátására. Ezt a Hajléktalanokért Közalapítvány és az Összefogás a Budapesti Hajléktalanokért Közalapítvány használhatja fel. Elõbbi a régiók ellátására kap 320 millió forintot, utóbbi pedig a fõvárosi ellátásra 260,5-et. Ehhez a fõvárosi önkormányzat további 40 millió forintot ad. A krízisautó mûködtetése országosan 47 millió forintba kerül, a betegszoba 26,8-ba, rendkívüli esetekre pedig 8 millió forintot különítettek el.

Korózs Lajos elmondta: jó az együttmûködés az ÁNTSZ helyi szervezeteivel is, akik megszervezik a H1N1 elleni védõoltás beadását a fedél nélkülieknek. Hozzátette: az utcán élõk az egyik legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak a járvány idején. A hajléktalanoknak díjmentes a vakcina.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!