Friss hírek

2009.11.17. 18:29

Oszkó: Az egyensúlyt célzó politika javíthatja a versenyképességet

<p>A kormány az egyensúlyi állapot megteremtésével próbálja piacképessé tenni a magyar gazdaságot - mondta kedden, egy szakmai konferencián a pénzügyminiszter. Oszkó Péter szerint a hitelbõl finanszírozott belsõ fogyasztással csak látszatnövekedés érhetõ el. Karvalits Ferenc, a jegybank alelnöke szerint a mostani világválság messze elmarad az 1929-33-as krízis mértékétõl.</p>

Az elmúlt egy év nem a tervezhetõség, hanem az alkalmazkodás idõszaka volt - mondta kedden Oszkó Péter a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett pénzügyi konferencián. A pénzügyminiszter szerint a válságkezelés óriási politikai áldozatokkal jár, ám az ország javát szolgálja.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint nem lehet pontosan elõre jelezni a válságokat. Karvalits Ferenc úgy véli, hogy ha egy évvel korábban látták volna, hogy például az ingatlanpiac összeomlik, akkor azonnal bedõlt volna. A jegybanki vezetõ szerint ezért egy pontos elõrejelzés éppen önmagát rombolná le.

Az Állami Számvevõszék (ÁSZ) elnöke fontosnak nevezte a pénzügyi ellenõrzõ szervezetek függetlenségét. Kovács Árpád szerint most olyan fogyókúrára van szüksége az államnak, amely nem vezet anorexiához. Az ÁSZ jelenleg egy holland mintára épülõ korai figyelmeztetõ rendszer kiépítésén dolgozik, amely elõre jelezheti egy válság kitörését. A jegybank alelnöke eközben azt hangsúlyozta, hogy pénzügyi válságok ezután is lesznek.

Ezek is érdekelhetik