Friss hírek

2009.11.22. 20:04

Nyílt levélben álltak ki német jogászprofesszorok a ZDF fõszerkesztõje mellett

<p>Nyílt levélben állt ki 35 német jogászprofesszor a ZDF, német közszolgálati tévé fõszerkesztõje mellett vasárnap, mivel politikai nyomás nehezedik Nikolaus Brenderre, hogy távozzon posztjáról.. A fõszerkesztõ elmozdítását Roland Koch, Hessen tartomány kereszténydemokrata kormányfõje sürgeti leginkább.</p>

A CDU-s politikus meg akarja akadályozni, hogy meghosszabbítsák Brender szerzõdését a ZDF-nél, és emiatt máris sokan a sajtszabadságot látják veszélyben, Németországban. A 35 jogászprofesszor a ZDF igazgató tanácsához fordult az "ész és a hivatás" nevében, és mint levelükben írják: " A minõség, a független újságírás mindenkinek az érdeke."

Nikolaus Brender több mint nyolc év óta - általános vélekedés szerint pártatlanul - végzi fõszerkesztõi munkáját. Ennek ellenére Roland Koch, aki tagja a ZDF felügyelõ bizottságának, arra törekszik, hogy megakadályozza a 2010 márciusában lejáró mandátumának meghosszabbítását. A testület, amelyben többségben vannak a CDU/CSU küldöttei, a jövõ pénteken akar dönteni arról, hogy megújítsák-e vagy sem a fõszerkesztõ szerzõdését. A ZDF intendánsa, vagyis elsõ számú vezetõje, Markus Schächter ugyanakkor a leghatározottabban kiállt a fõszerkesztõ mellett.

"Ez egy nyilvánvaló kísérlet arra, hogy elmozdítsanak egy független újságírót, és megerõsítsék a pártpolitikai befolyást" - áll a fõszerkesztõt támogató levélben, amit közzétett a szombatonként megjelenõ Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) és a Spiegel heti magazin. "Nagyon világosan láthatjuk más európai országok példáin, hogy mit történik akkor, amikor az álam nem óvja a szabadságot" - írják a professzorok.

Brender vétke, hogy a szeptember végi általános német választásokat megelõzõ kampány egyik programját a fõszerkesztõ törölte, miután nem volt hajlandó megjelenni a mûsorban Angela Merkel kancellár és riválisa, a szociáldemokrata Frank-Walter Steinmeier. Azt nem tudni, hogy Brender ennek kapcsán mivel érdemelte ki a hesseni kormányfõ haragját.

Ezek is érdekelhetik