Friss hírek

2009.11.13. 20:59

Meleg étel, forró tea, koncertek és tábortûz a hajléktalanokért

<p>Meleg étel, forró tea, koncertek és tábortûz- többek közt ezzel várták pénteken a hajléktalanokat Budapesten, két helyszínen is. A Menhely Alapítvány és több más szervezet ezzel arra szeretné felhívni az emberek figyelmét, hogy azokat is társadalom tagjainak kell tekinteni, akik az utcán élnek. A rendezvényeken a Budapesti Rendõr-fõkapitányság emberei is részt vesznek, õk a baleset- és bûnnmegelõzési tanácsokat adnak, és láthatósági mellényt osztanak a hajléktalanoknak.</p>

Matlári Ferenc, a Menhely Alapítvány munkatársa a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a pénteki programokkal - azon túl, hogy meleg ételt és italt osztanak - szeretnék felhívni az arra járók figyelmét is a hajléktalanok problémájára. A Menhely Alapítvány, a Hajléktalanokért Közalapítvány és több más szervezet két helyszínen tart rendezvényt: a Blaha Lujza tér aluljárójában és a Vársháza téren. Elõbbi este 9-ig, míg utóbbi akár késõ estig, éjszakáig is eltarthat. Ennek kapcsán háromszáz adag meleg ételt osztottak ki, a Blahán meleg teával kínálták a rászorulókat, míg a Városháza téren egész éjszaka tábortûzzel várják a melegedni vágyókat. A helyszíneken koncerteket tartanak, emellett több szervezet igyekszik bemutatni a tevékenységét. Oláh László, a Budapesti Rendõr-fõkapitányság Bûnmegelõzési Osztályának vezetõje elmondta: a rendezvényen a rendõrség munaktársai is részt vesznek, õk baleset- és bûnnmegelõzési tanácsokat adtak, és láthatósági mellényt osztanak a hajlé! ktalanoknak.

A szervezetek célja, hogy felhívják a figyelmet: a hajéktalanok problémáját csupán az intézményrendszer kiépítésével és fenntartásával nem lehet megoldani, ehhez az emberek szolidarítása is kell, vagyis ezeket az embereket is a társadalom tagjainak kell tekinteni- mondta Matlári Ferenc. Hozzátette: az elmúlt másfél évben sok önkéntes csatlakozott hozzájuk, ami pozitívumnak tekinthetõ. Ennek kapcsán egyébként egy kiáltványt is megfogalmaztak, ebben arra akarják felhívni az emberek és a döntéshozók figyelmét, hogy változásokra van szükség. A kiáltványt eddig 25 szervezet írta alá.

Ezek is érdekelhetik