Friss hírek

2009.11.24. 12:19

Megkezdték a tanúk meghallgatását az iraki háborút feltáró brit vizsgálatban

<p>Keddtõl tanúkat - köztük a volt brit miniszterelnököt, Tony Blair-t - is meghallgatják abban a vizsgálatban, amelynek feladata, hogy hat és fél évvel az iraki háború kezdete után feltárja annak hátterét és levonja a tanulságokat. Az eljárás - amely a 2001-tõl, az iraki hadmûveleteket megelõzõ évektõl 2009 júliusáig tartó idõszakot vizsgálja - várhatóan hónapokig tart majd és nem lesz eredménye a következõ választás elõtt.</p>

A meghallgatást levezénylõ bizottság vezetõje John Chilcot megnyitó beszédében úgy fogalmazott, ha kell, kritizálni fogják a brit kormányt.

"Elkötelezettek vagyunk az iránt - és azt hiszem, hogy a brit közvélemény is azt várja tõlünk -, hogy garantáljuk: alaposak, függetlenek, objektívek és tisztességesek leszünk" - mondta a brit diplomáciai szolgálat egykori magas rangú tagja és hangsúlyozta, hogy a testület, amelyet vezet, nem bíróság.

"Senkit nem fogtunk perbe. Nem dönthetünk bûnösségrõl vagy ártatlanságról. Azt csak egy bíróság teheti meg. De azt megígérhetem, hogy nem fogunk visszariadni a kemény kritikától ott, ahol szükség van rá." - tette hozzá John Chilcot.

Kedd délután elsõként Sir Peter Ricketts-et hallgatják meg, aki Nagy-Britannia kémfõnöke volt 2001-ben. Aztán sorban jönnek majd brit külügy- és védelmi minisztérium vezetõ hivatalnokai. A közvélemény legnagyobb érdeklõdéssel Tony Blair nyilatkozatát várja, de volt miniszterelnök leghamarabb a jövõ év elején tehet vallomást. A vizsgálat - a tervek szerint - amennyire lehet, nyilvános lesz, de nemzetbiztonsági érdekbõl egyes meghallgatásokat zárt ajtók mögött tartanak majd.

Gordon Brown jelenlegi brit kormányfõ júniusban jelentette be, hogy vizsgálat indul az iraki háború hátterének feltárására és "a tanulságok levonására". A bizottság vezetõje szerint nem valószínû, hogy a végleges jelentés 2010 vége elõtt elkészül. Vagyis az már nem befolyásolja a jövõ évi választást, amelyet tavasszal tartanak Nagy-Britanniában.

Ezek is érdekelhetik