Friss hírek

2009.11.22. 17:59

Meghalt az egyetlen párton kívüli, egykori szovjet ûrhajós

<p>83 éves korában, szombaton este meghalt Konsztantyin Feoktyisztov, a szovjet, majd az orosz ûrkutatás egyik legfontosabb személyisége. Feoktyisztov azzal keltette fel a figyelmet Nyugaton, hogy egyedüliként a szovjet kozmonauták közül nem volt párttag, és emiatt komoly viták is voltak az SZKP (Szovjetunió Kommunista Pártja) Politikai Bizottságában. Végül mégis engedélyezték a repülését.</p>

Konsztantyin Feoktyisztov másban is különlegesnek számított. Az egykori Szovjetunió elsõ polgári ûrhajósaként szállt fel, vagyis nem volt katonatiszt. 1964-ben járt az ûrben egy háromfõs expedícióval. Ez volt az ûrkutatás történetének elsõ csoportos ûrrepülése, és a Voszhod típusú ûrhajóban, amivel repültek, akkor történt meg elõször, hogy õ és társai az szkafander nélkül szálltak fel.

Feoktyisztov tervezõmérnökként számos ûrhajó kifejlesztésén is dolgozott, így például az Energija, a Szojuz és a Progressz típusú ûrhajók, illetve a Szaljut és a Mir ûrállomás kifejlesztésében vett részt. Feoktyisztov gyakran bírálta azokat a véleményeket, amelyek szerint más bolygókra embereket kell küldeni, úgy vélte ugyanis, hogy ez ostoba pénzpazarlás.

Ezek is érdekelhetik