Friss hírek

2009.11.09. 14:29

Margit híd: cáfol és pontosít a Fõvárosi Önkormányzat

<p>A terveknek megfelelõen 2011 márciusában fejezõdik be a Margit híd felújítása, a megnövekedett költségek miatt pedig nem kell új pályázatot írni az uniós támogatásért - reagált két, a napokban megjelent sajtóhírre hétfõi közleményében a Fõvárosi Önkormányzat.</p>

A Népszabadság hétvégén azt írta, hogy a Margit híd rekonstrukciója jelentõs csúszással valószínûleg csak 2011 márciusára fejezõdik be. A Fõvárosi Önkormányzat hétfõn közölte, a felújítás befejezésének végleges idõpontja eredetileg is 2011 tavasza. A befejezés dátuma azonban nem azonos a forgalomba helyezés dátumával. Az autók 2010 õszétõl közlekedhetnek a Margit hídon, ezt követõen már csak olyan munkálatok lesznek a hídon, melyek a forgalmat nem akadályozzák.

A Blikk hétfõi számában az jelent meg, hogy a Fõváros elvesztette az uniós támogatásként megítélt 6 milliárd forintot, amit az önkormányzatnak kell ismeretlen forrásból pótolnia. A Fõvárosi Önkormányzat hétfõi közleményében erre válaszul azt írta, hogy a költségek növekedése miatt a beruházás most már nagyprojektnek számít (meghaladja az 50 millió euró, azaz 13,5 milliárd forintot), így a projektet be kell nyújtani az Európai Bizottsághoz. A közlemény hangsúlyozza, hogy nincs szó új pályázatról, a beadott tervek ugyanazok, amelyekre az Unió korábban már megítélte a támogatást. Jelenleg a pályázati dokumentáció aktualizálása zajlik, amelyet a kormány jóváhagyása után az NFÜ várhatóan januárban küld ki Brüsszelbe. A közlemény szerint a fõváros rendelkezik elegendõ saját forrással a felújítás folyamatos megvalósításához, pótlólagos forrásra nincs szükség.

Mindazonáltal Brüsszeltõl azt reméli a fõváros, hogy az elõzetes becsléshez képest megemelkedett építési költséget figyelembe véve továbbra is a fenntartja az 50%-os támogatási arányt, ami a jelenleg 6 milliárd forintos támogatás növelését jelentené.

Ezek is érdekelhetik