Friss hírek

2009.11.26. 14:39

Már nincs a rendõrségen Gyenge Zsolt terézvárosi képviselõ - a következõ ülésen is tiltakozni akar

<p>Kiengedték a hatodik kerületi rendõrkapitányságról Gyenge Zsolt önkormányzati képviselõt, akit rendõrök vezettek ki a terézvárosi közgyûlés ülésérõl csütörtök délelõtt, mert a betiltott Magyar Gárda egyenruháját viselte. A politikus a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy eljárást indítottak ellene, de határozat nem született, mert a rendõrség állásfoglalást kér ügyében az ügyészségtõl, több kérdésben is.</p>

Csütörtöktõl ötvenezer forintos pénzbírságot is kaphat az, aki betiltott szervezet, például a Magyar Gárda egyenruháját hordja. A szabálysértésekrõl szóló kormányrendeletet egy hete módosították, miután néhány nappal korábban a Borsod megyei Sajóbábonyban összetûzés volt a Jobbik lakossági fórumára látogató gárdisták és a helyi cigány kisebbség között.

A hatodik kerületi képviselõ-testület csütörtöki ülésérõl rendõrök vezették ki Gyenge Zsolt volt fideszes, most jobbikos képviselõt, miután a polgármester felszólítására nem volt hajlandó ruhát váltani és távozni sem. A képviselõ azt mondta, hogy a polgármester szünetet rendelt el, utána jelentek meg a rendõrök. Nem bilincselték meg, kikísérték, atrocitás nem történt, az egyenruhások korrekten végezték feladatukat - tette hozzá.

Gyenge Zsolt a Független Hírügynökség azt mondta, hogy a csütörtöktõl érvényes rendeletmódosításra akarta felhívni a figyelmet, ezért ment gárdista ruhában az ülésre. Szerinte "a Magyar Gárda becsületes emberek gyûjtõhelye", és alkotmányellenes bármilyen rendeletet hozni az õ mûködésükkel kapcsolatban. Hozzátette: miközben a Magyar Gárda eddig semmiféle bûncselekményt nem követett el, addig Terézvárosban "az MSZP-frakció nagy része bûnügyi szempontból gyanúsítható személy, és ezek az ügyek arra vezethetõk vissza, hogy fõként izraeli érdekeltségû cégeknek kiárusították a terézvárosi vagyont".

Verók István polgármester korábban azt nyilatkozta, hogy a jobbikos képviselõ provokációja elfogadhatatlan, hiszen több más képviselõnek - családi érintettségük miatt - kellemetlen volt szembesülni a fasiszta rémtetteket felidézõ egyenruha képviselte eszmékkel. Gyenge Zsolt erre úgy reagált: semmilyen tudomása nincs arról, hogy egy árpádsávos zászló és egy fekete alapon fehér oroszlán micsoda fasztia rémtettekre emlékeztetheti a testület bizonyos tagjait.

Elmondása szerint a rendõrség eljárást indított ügyében, a csütörtöktõl életbe lépett rendeletmódosításra hivatkoztak, de határozot nem született. A rendõrség elõször állásfoglalást kér ugyanis az ügyészségtõl arról, pontosan mi számít gárdista egyenruhának, illetve a képviselõ-testület ülése nyilvános rendezvénynek minõsül-e.

Gyenge Zsolt azt is mondta: a következõ ülésre tervei szerint fehér ingben és fekete mellényben megy, hátán egy "Lendvai Ildikó-matricával", így akar tiltakozni a rendeletmódosítás ellen.

A rendõrség az ígéretek szerint közleményt ad ki az ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!