Friss hírek

2009.11.23. 16:14

Különleges, gyorsított büntetõbíróságok a nyári focivébé idejére

<p>Dél-Afrikában a hatóságok azt tervezik, hogy a 2010-es futball-világbajnokság idejére különleges bíróságokat állítanak fel a focivébé alatt elkövetett bûnesetek gyorsított elbírálására - írta hétfõn a BBC. A brit közszolgálati médium információi szerint a dél-afrikai kormány azt reméli a döntéstõl, hogy a meccsek helyszíneinek városaiba tervezett különleges bíróságok arra ösztönzik a külföldi turistákat: merjenek tanúvallomást tenni - amivel az új hivatalok bizonyos mértékben elrettentik az embereket a bûnözéstõl.</p>

A jövõ évi dél-afrikai futball-világbajnokság mérkõzéseinek színhelyül szolgáló 9 városban összesen 54 különleges bíróságot állítanak fel. Az igazságügyi minisztérium szerint, ha a focivébé ideje alatt egy külföldi bûncselekménybe keveredik - áldozatként, vagy akár elkövetõként -, akkor ügyét gyorsan, elsõbbséggel bírálják el a tervezett bíróságokon.

Dél-Afrika világszerte az egyik olyan ország, ahol évente rendkívüli sok erõszakos bûncselekményt követnek el. Az állam új elnöke, Jacob Zuma májusi hivatalba lépése óta az ország kormányának legfontosabb feladta pedig a bûnözés elleni harc. A tervezett "gyors-bíróságok" - bírók, ügyvédek, önkéntesek kiképzésének - költsége a becslések szerint várhatóan 9 millió rand, átszámolva 214 millió forintba kerül majd.

Ezek is érdekelhetik